måndag 6 augusti 2018

Katarina Mazettis tankar inför valet
Minns någon Katarina Mazetti? Hon hade förvisso redan fått någon bok publicerad, men tog det stora klivet in i kändisskapet genom en liten, och tämligen infantil, krönika i ICA-kuriren. Huvudpoängen där var det inte alldeles originella påståendet att det inte finns någonting svenskt, eftersom allt kommer utifrån, kompletterat med tankegångar om hur en frånvaro av mångkultur och asylinvandring skulle leda till "gravt inavlade med hängande hakor, svåra genetiska sjukdomar och en IQ på 70".

Den föga briljanta texten kom att spridas och den vanliga mediedramaturgin tog sedan vid. Medierna kunde berätta om allt hat hon fick motta, vilket förstås ledde till ett antal officiella uppdrag för etablissemanget. Som så ofta var det själva positioneringen som hyllades, och ingen verkade ha funderat kring just denna persons begåvning eller lämplighet. Hon fick delta i en debattpanel hos Publicistklubben, där hon gjorde ett par märkliga utspel, samt ge ett par tal för Socialdemokraterna den 1 maj, då hon levererade spretiga och andfådda tankar kring sig själv. Därefter har hon inte synts till, men har alltså fått en krönikörsplats på vänstersidan ETC, återigen på grund av positioneringen. Under rubriken "Att rösta eller inte rösta – det är frågan" får vi ta del av funderingar som:

"Så vad ska jag rösta på? AfS som, om de levat under andra världskriget, skulle använt Bernadottes vita bussar till att skicka tillbaka judiska flyktingar till koncentrationslägren som de inte tror på? Fi eller V, som har goda meriter och ideer och inte kan anklagas för att förskingra vårt välfärdsarv?"

Katarina Mazetti är i sig tämligen irrelevant, men jag kommenterar dagens text därför att liknande resonemang är mer regel än undantag i vänsterpublikationer. Citatet ovan bjuder inte bara på en liten harang om andra världskriget och koncentrationsläger, utan förlägger dessutom AfS i denna epok. Vi har sett hur man nyligen gjort samma sak med SD, som på ett märkligt sätt anses ha mer att göra med Socialdemokraternas historia än Socialdemokraterna själva, trots att det handlar om händelser som skedde 50 - 60 år före SD:s bildande. Att Mazetti lite nonchalant, sådär i förbifarten när ångan ändå är uppe, tillskriver AfS en särskild historiesyn, är inte heller unikt. Möjligen tänker hon på NMR, möjligen inte på något alls, men kanske handlar det om beteendet där man börjar med att utse någon till "nazist", för att därefter kritisera måltavlan för allt som kan kopplas till den historiska nationalsocialismen.

Den kanske viktigaste aspekten av citatet, och skälet till varför jag tar upp det, är hur det blottlägger mången vänstermänniskas syn på politik, som reduceras till känslor och godhet. Direkt skrattretande är förstås påståendet att FI skulle ha "goda meriter och idéer", men jag tror ärligt talat inte att Mazetti är särskilt insatt i något av de två partiernas program.

Hon säger sig vara tveksam till om det överhuvudtaget är värt att rösta, men hittar ett skäl som inte förvånar:

"Rösta för att försöka utgöra motvikt? Motvikt mot det parti som fått hela parlamentarismen att gå i stå, som utgör en slaskhink för alla de svenskar som är rädda för allt de inte begriper, från Feminism till Utlandet."

Det verkar vara oerhört svårt för Mazetti att släppa den där dumdrygheten. Egentligen är det fantastiskt att någon med hennes intellektuella nivå efter 70 år fortfarande kan se sig själv som överlägsen, och andra som del av en slaskhink där de inte förstår någonting. På plussidan är det alltid roligt när "de anständiga" om och om igen utmålar bilden av en sjuklöver mot ett enda parti. Lösningen för de förtappade är enligt Mazetti att man borde "klippa deras röstkort till konfetti…".

Faktum är att Mazetti inte kan beröra ett enda ämne på ett tänkvärt eller meningsfullt sätt. I den aktuella texten får vi också en analys av försvarspolitiken:

"Eller ska jag trotsrösta mot alla de partier från höger till Peter Hultqvist som just enats om att köpa vapensystemet Patriot från USA? Som att köpa en gammal bössa för ett hemligt ockerpris. Inga kulor ingår, de kostar extra. Det går inte att bomba bort klimathotet, vi vet det så varför tillåter vi stridspittarnas härjningar i budgeten?"

Om vi bortser från förvirringen och de barnsliga formuleringarna, är ändå detta tankesätt märkligt, där engagemanget för att hata ett parti är större än tron på ett annat. Vi har redan läst om Vänsterpartiets och Feministiskt initiativs välsignelse, men även en röst på Miljöpartiet ska tydligen användas för att motarbeta någon annan:

"Tja, kanske för att det är enda partiet utan en egen tidning i vårt märkliga medialandskap där åtta av nio stora medieföretag är borgerliga och kan ägna sig åt krypskytte och förtal."

Ännu ett okunnigt uttalande. Det stämmer att DN och Expressen kallar sig liberala, och därmed "borgerliga", men i journalistkåren är sympatierna för just MP oproportionerlig. På många kulturredaktioner råder någon sorts vänsterhegemoni. Varför just uttalat borgerliga tidningar skulle ägna sig åt "krypskytte och förtal" förklaras inte, men om vi betänker avsändaren plockas det nog ur luften.

Låt oss avsluta med lite lättsam underhållning, i form av två minuter från ett av Mazettis 1 maj-tal:
1 kommentar:

  1. Det är intressant att hon tar upp vita bussar och judar. Greve Folke Bernadotte fick regeringens uppdrag att försöka omlokalisera skandinaviska fångar i nazityska läger till platser närmare hemländerna. Tack vare sin kungliga börd och nazisternas fäbless för kungligheter lyckades han förmå SS att inte bara omlokaliserade dem utan också låta dem resa ut ur landet. Han gick också utanför sitt mandat och lyckades befria nästan lika många kvinnor och barn. Han har senare av zionister kritiserats för att inte ha övergett sitt uppdrag och istället prioriterat människor av judisk härkomst och tro. Han mördades 1948 av zionister då han på FN:s uppdrag försökte medla fred i Mellanöstern som tack.

    SvaraRadera