torsdag 16 augusti 2018

LO bjuder på omtänksam film om SD




De flesta partier och medier oroas som bekant av SD, men få har gjort det längre och djupare än LO. Som en sorts annex till Socialdemokraterna, blir det smärtsamt att allt fler medlemmar röstar på någonting annat. För närvarande uppger var fjärde LO-medlem att de avser rösta på SD.

Ett av LO:s vapen mot detta kätteri är pedagogiska små filmer som ska få medlemmarna att åter falla in i ledet. Det finns nu en uppsjö av dem, som arbetar från olika vinklar, och i dag har man just publicerat en film som arbetar utifrån omtanke om de som riskerar att rösta fel.

Vi får först träffa en av dessa vilsna människor, som analyserar varifrån det dumma partivalet kom, men som också kan berätta om hur han hittade tillbaka med hjälp av en utlandsfödd kollegas omtänksamhet.






Detta klipp är uppbyggt precis som vi kunde vänta oss och påminner faktiskt lite om principen i DN:s ökända falsarium "En pratglad brandman från Boden". Någon har tänkt fel, men kan ledas rätt när en mer begåvad människa tar sig tid och förklarar.

Den i dag befriade Kim suckar av skam: "Så var jag för ett par år sedan", och vi förstår att det var okunskap som fick honom att hamna i det där partiet. När han tittar ut mot asfalten kommer också rörande minnesbilder av hur hans föräldrar reagerade inför en kosovoalbansk familjs inflyttning. Det var denna diskussion, givetvis förd vid köksbordet, som sedan följde med i vuxen ålder och blev ett hinder mot att rösta rätt. I dag ser Kim inte längre upp till Jimmie Åkesson, utan till en kollega som underbart nog är just kosovoalban.

Han heter Besim och förklarar för oss storögda tittare att en röst på SD inte bara behöver vara ett utslag av rasism, utan också kan bero på missnöje. Han är en klok och eftertänksam man, som såg att hans vilsne kollega i själva verket behövde hjälp och någon som lyssnade på honom. I filmen visar dock Kim tecken på självinsikt:

"Jag har ju faktiskt ingen aning om vad jag pratar om eller jag har ingen koll på vad jag säger."

Kim inser sedan att politiken också handlar om vård, skola och omsorg. Förebilden Besim fortsätter med att berätta att SD:s politik inte kommer att gynna någon i samhället, vilket ju inte låter något vidare. När de båda sedan kramas blir det särskilt fint, och vi saknar bara när de tillsammans går till vallokalen med varsin valsedel från Socialdemokraterna.

Jag undrar här om LO visar sina filmklipp för någon fokusgrupp med medlemmar, som man gör när man exempelvis ska sjösätta en ny komediserie. Hur reagerar en fullt vuxen människa på detta tilltal och budskap? Finns det någon som utbrister att de var nära att rösta på SD, men efter att ha sett hur Kim blev hjälpt nu också vill ha hjälp att hamna rätt? Sannolikt har någon annan skrivit manus, men annars är det nästan lite ledsamt att Kim tror att det är SD:s politik som kan göra Sverige till ett låglöneland. Han borde fundera på varför liberaler vill se en omfattande asylinvandring, och varför vi i debatten redan har hört en mängd förslag om "instegsjobb", "enklare jobb" och "flexiblare arbetsmarknad".






2 kommentarer:

  1. Och i kommentarsfältet står det:

    "Kommentarer har inaktiverats för videoklippet"

    Undra varför!

    SvaraRadera
  2. Som tur är att människor idag har tillgång till andra beskrivningar och inte faller för banal propaganda.

    SvaraRadera