lördag 8 september 2018

SVT:s märkliga markering




I går valde SVT att ta avstånd från ett uttalande som gjorts i deras partiledardebatt, då det ansågs vara "generaliserande". Vad som åsyftades var inte att Jonas Sjöstedt talade om riskkapitalister, Ulf Kristersson om arbetslösa, Stefan Löfven om människor på glesbygden eller Isabella Lövin om bilister. Självklart gällde det Jimmie Åkesson och lika självklart handlade det om den enda fråga där man inte får "ställa grupp mot grupp". Troligen ryckte det spontant till i programcheferna, men man hittade också en demokratiparagraf:

"… programverksamheten som helhet präglas av det demokratiska statsskickets grundidéer och principen om alla människors lika värde och den enskilda människans frihet och värdighet."

Låt oss då titta på avsnittet där Åkesson talar om utrikesföddas svårigheter att få ett arbete, Annie Lööf simulerar ett hysteriskt utbrott och SVT gör sin lilla markering:







I själva verket är Jimmie Åkessons resonemang sannolikt det mest realistiska. De övriga slänger sig med fraser om att man ska "skapa jobb" och att fler "integrationsåtgärder" måste lanseras, men Åkesson pekar här på den mest grundläggande faktorn som gör att utrikes födda har lägre förvärvsfrekvens än arbetskraften som helhet. I skrift hade Åkesson troligen formulerat det bättre, men grundpoängen finns där. Att anta att en sådan sak som bristande kunskaper i det nya landets språk blir en tröskel på arbetsmarknaden är inte särskilt konstigt eller dramatiskt.

Själv tycker jag inte att "invandrare" är ett särskilt bra begrepp, då det avser en tämligen heterogen grupp, men egentligen borde det inte vara märkligare att föra samma typ av övergripande resonemang som man obesvärat gör om alla andra grupper som delar vissa omständigheter, från bilister till pensionärer och arbetslösa. Få verkar också notera att Åkesson faktiskt säger "Då måste man ju få förutsättningar att bli just svensk".

Annie Lööfs utbrott uppfattas av många säkert som malplacerat och överdrivet, men liknande markeringar har även exempelvis Jan Björklund gjort, och då spelat den där rakryggade liberalen som "står upp för allas lika värde" med simulerad indignation. När just Jimmie Åkesson talar verkar de övriga stå och invänta ett ögonblick för att inför sina väljare framstå som tuff, en liten charad som inte kostar något, utan istället ger både uppmärksamhet och ryggdunkar. Dessa partiledare borde skämmas för att de hellre plockar sådana poäng än funderar seriöst på exempelvis samspelet mellan asylinvandring och arbetsmarknad.


Det är tydligt vilken partiledare som alla
övriga försöker förhålla sig till.


Åkessons senare kommentar var lite rolig:

"Du är alltid så arg, Annie Lööf. Sluta skrika och gapa i varenda debatt."

SVT:s markering är märklig och onödig. I direktsändning kan en inbjuden gäst förstås säga vad som helst, vilket också sker hela tiden, men varje tittare har då möjlighet att göra en polisanmälan om exempelvis hets mot folkgrupp. SVT förmedlar ständigt okommenterade uttalanden från olika personer utan att känna något behov av att "ta avstånd". Om man kan vidarebefordra vad figurer som Kim Jong-Un eller medlemmar i IS säger, borde det också gå med Jimmie Åkesson, eller som någon skrev på Twitter:



SD:s presschef Henrik Vinge ska i dag träffa SVT:

"Där kommer jag framföra att detta är en skandal och att vårt krav är att de ber om ursäkt för detta tydligt och omgående."

Inte heller denna historia lär påverka valrörelsen i någon högre grad. De flesta liberala väljare kommer att tycka att Lööf gjorde någonting fint och viktigt, medan sverigedemokrater på samma sätt tycker att Åkesson framförde en viktig poäng.





2 kommentarer:

  1. Idag har även Lars Ohly fördömt Jimmy Åkesson.
    Samme Ohly som (då V-ledare) dagen efter valet 2010 stod i Kungsträdgården i Sthlm och riktade sig till SD(som just kommit in i Riksdagen): "Det finns ingen plats för er i vårt Sverige!".
    Inte ett enda ljud i svenska media då om "allas lika värde".

    Observatör.

    SvaraRadera
  2. Jag tycker just som Jimmie Åkesson att Annie Lööf är "skrikig och gapig". Alltid skrikig och gapig. Och alla skulle må bättre om hon slutade gapa och skrika i varenda debatt. Kanske till och med hon själv. Men hon har väl inte denna förmåga till reflektion - som den byfåne hon är. Det finns för övrigt flera byfånar bland partiledarna, faktiskt majoriteten av dem. Men en av dem som skött sig bra under alla valdebatter är Ebba Busch Thor. Men jag tänker inte rösta på KD ändå. Det har jag gjort sedan mitten på 1970-talet och tänker inte göra igen, någonsin. De är för fega.
    /Gunnar B.

    SvaraRadera