torsdag 15 augusti 2019

Dagens citat: Tanja Bueltmann


"Verbala attacker mot Greta Thunberg har kommit från många olika människor ett bra tag. Vad har de gemensamt? De flesta är vita, medelålders män från den politiska skalans högra sida."
The Guardian



Tyskfödd historieprofessor kommenterar någon annans skämt om vår egen klimatcelebritet. Samtidigt har vi även hört mantrat "vita, medelålders män" ett bra tag, och det blir inte mer briljant med tiden. Särskilt löjligt är det förstås eftersom dessa människor annars är mycket känsliga för tal om etnicitet eller könsroller.

Man skulle också kunna säga att de flesta som har ett behov av att mässa detta mantra är kvinnor som ser ut som Tanja Bueltmann. Hon blir inte mindre stereotyp om man känner till att hennes fokus är migration, med argument som att britter inte ska gnälla om invandring eftersom britter en gång i tiden också utvandrat.

När det gäller Greta Thunberg tror jag att få verkligen ogillar henne som person. Av det jag har kunnat se verkar hon fullt sympatisk, men självklart reagerar många på den groteska uppmärksamheten och kampanjarbetet bakom kulisserna. I Sverige har hon dessutom oturen att förknippas med den av många avskydda Malena Ernman.

Slutligen är det märkligt att klimatfrågan, liksom migrationsfrågan, inordnas längs höger-vänster-skalan.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar