Vi är många som menar att dagens debattklimat är ett resultat av det tystande och smutskastande som utgått från politiker- och medieetablissemanget i vårt land. Detta har resulterat i en frustration hos dem som inte kunnat göra sin stämma hörd, vilket idag, med internet, ibland leder till övertramp även från individer på vår sida. Idag skriver Lars Bern på Newsmill om detta i ett utmärkt inlägg. Observera att denne Bern inte är någon "högerextremist", utan en miljödebattör, som upplevt att hans uppfattning i klimatfrågan utsatt honom för hat från de politiskt korrekta.
"Om vi skall kunna komma tillbaka till ett någotsånär civiliserat debattklimat i våra medier och på nätet måste makthavare och media föregå med gott exempel. Vi som inte livnär oss på politik vill ha en fri och allsidig debatt om allt som rör den politiska processen utan att bli förolämpade och hotade av yrkespolitiker och journalister."
Jag tror att etablissemanget alltför länge varit vana vid att kunna trumpeta ut sina budskap utan att få mothugg från vanliga människor. Symbiosen mellan den politiska makten och medierna kanske beror på att vi är ett litet land, och att diskussionerna kunnat begränsas till en liten grupp individer i Stockholm. Detta sammanfattar Bern i en mening:
"Journalismen som skulle vara den tredje granskade statsmakten har förvandlats till den politiska korrekthetens kolportörer."
Han belyser sedan hur just vissa frågor anses för kontroversiella för medborgarna:
"Det som skrämmer är att de frågor som den politiska eliten lyft ut och stämplat som stående över debatten, ofta är de frågor som starkt engagerar stora väljargrupper. Exempel är migrationspolitiken, integrationen, förhållandet till EU, miljö- och energipolitiken, mediepolitiken m.m.. Inte oväntat får detta konsekvenser i form av missnöjesrörelser som först Ny Demokrati, sedan Piratpartiet, Junilistan och nu senast Sverigedemokraterna. Internets utveckling har även gett voice åt vanligt folk som nu kan komma tilltals utan att filtreras av vänsterradikala journalister."
Ja, det är mycket beklagligt att just de största ödesfrågorna för framtiden är de som inte skall få diskuteras. Invandringsexperimentet skulle knappast ha fått spåra ur så fullständigt om det förekommit en fri debatt redan på 70- och 80-talen. Visserligen hånas och smutskastas oppositionella fortfarande, men vi kan iallafall yttra oss och prata med varandra, tack vare internet.
Att Bern genom sin position som miljödebattör tror att "klimatförnekare" (ett annat epitet) blivit värre behandlade än invandringskritiker, och att han lite pliktskyldigt själv drar till med epitetet "invandrarfientlig", får vi ha överseende med; hans analys av maktens åsiktsförtryck stämmer likväl.
Lars Bern är en mycket förnuftig debattör. Dock inte så insatt i migrationsfrågor.
SvaraRaderaEtt citat från artikeln ovan:
"Det som skrämmer är att de frågor som den politiska eliten lyft ut och stämplat som stående över debatten, ofta är de frågor som starkt engagerar stora väljargrupper. Exempel är migrationspolitiken, integrationen, förhållandet till EU, miljö- och energipolitiken, mediepolitiken m.m"
Vad blir kvar att debattera om man undantar frågorna som nämnts ovan. En massa förstås, men migration, EU och energipolitik är superfrågor. Om felaktiga beslut fattas i dessa frågor kan det få riktigt hemska konsekvenser för vårt samhälle och ekonomi. Därför måste dessa debatteras grundligt.
Det är ju självklart att det är de viktiga frågorna som ska debatteras. Debattera gör man ju bl.a. för att få nya insikter. Det är ju ofta/alltid så att man lär sig något om ämnet av att debattera det. Det finns ingenting som är så viktigt som debatt för att hålla liv i demokratin. Visst är det viktigt att kunna välja representanter till Riksdagen vart 4:e år, men debatten är ännu viktigare. Ju fler som deltar i debatten desto bättre. Allt ska debatteras och alla åsikter ska höras.
Egentligen är det ovannämnda rena självklarheter, men verkligheten i vårt land är HELT annorlunda.