onsdag 11 september 2013
Cecilia Malmströms liberala frustration
Cecilia Malmström är svensk, liberal och EU-kommissionär, en kombination som borgar för ett mycket speciellt förhållande till förnuft och sanning. Idag är hon "förbannad" över att inga andra länder följer Sveriges asylpolitik för syrier, eller "tar sitt ansvar", som det heter i dessa kretsar. Våra tidningar skriver gärna att Sverige är "först" i EU med att ge permanenta uppehållstillstånd, men troligen kommer vi även att bli sist med detta vansinniga beslut. Svenska politiker verkar på allvar tro att de skall kunna övertyga andra regeringar att följa Sveriges väg, kanske för att de fortfarande tror att vårt land är någon sorts föredöme i världen. Detta glapp mellan självbild och praktiska resultat skapar mycket frustration hos Cecilia.
"Sverige är nu det land som tar emot flest asylsökande från Syrien.
Hotet om en militär attack har drivit än fler syrier på flykt.
EU-kommissionär Cecilia Malmström är upprörd över andra regeringars ovilja att hjälpa till.
– Det är klart att jag blir förbannad, säger hon."
Istället för att bli förbannad, kanske hon skulle fundera över om det verkligen är så att Sverige har rätt och alla andra fel.
"Beskedet i förra veckan om att bevilja syriska flyktingar permanent uppehållstillstånd kommer enligt de flesta bedömare leda till att fler syrier försöker ta sig till Sverige.
Samtidigt finns det en ovilja från andra EU-länder att ta sitt ansvar, vilket gör EU-kommissionär Cecilia Malmström (FP) mycket bekymrad.
– Jag har bråkat så här i tre och ett halvt år. Men att jag blir förbannad får ju inte en regering att ändra sig."
Nej, många andra regeringar ser till sina länders bästa, eller har åtminstone någon respekt för väljarna, och vad Cecilia Malmström bråkar om ligger nog inte först bland deras prioriteringar. När Sverige öppnade dörrarna på vid gavel, valde exempelvis Nederländerna att i år ta emot 50 syrier och nästa år 200.
Hennes frustration bara fortsätter:
"Vi har vädjat varje gång vi har träffat inrikes- och migrationsministrarna de senaste två åren. Men jag tror ändå att det har spelat roll vad vi från EU har gjort när det gäller att få en del länder att öppna upp. Sen kan man inte trolla med knäna.
Hade du önskat att det fanns möjligheter att tvinga EU-länderna att bli mer generösa?
- Ja, för de här människornas skull men det finns inga sådana medel. Det är omöjligt att få stöd för en obligatorisk fördelningsmekanism, det finns inte på kartan."
Sedan följer ett märkligt uttalande:
"Ja, och då talar vi ändå om en begränsad grupp människor som jag tror att det finns stark sympati för."
En begränsad grupp? Ja, den är möjligen begränsad till de två miljoner syrier som befinner sig på flykt, som alla nu, i teorin, har rätt att bo i Sverige resten av livet. Självklart känner vi sympati för människorna i och utanför Syrien, men det betyder inte att det är en förnuftig idé att ta hit dem.
Det är som vanligt vi "högerextremister" som sätter käppar i hjulet för liberalernas fantastiska ideal:
"Det finns en stark populistisk strömning med främlingsfientliga partier i flera parlament. Då är det inte politiskt opportunt för de större, etablerade partierna att säga att OK vi kan ta emot x antal tusen flyktingar.
Varför går de populistiska partierna fram även i länder som inte har drabbats lika hårt av den ekonomiska krisen?
– Det är partier som lyckas fånga upp en kombination av främlingsfientlighet, EU-skepsis och ett allmänt anti-etablissemang. Uppenbarligen finns det en grogrund för det även i länder där vi har det väldigt bra som i Norge och Sverige."
Att det sker en motreaktion i Sverige är inte det minsta märkligt. Vi har drabbats hårt av mångkulturen, men fortsätter oförtrutet på vansinnets väg. Det är inte heller förvånande att det här finns ett motstånd mot etablissemanget, då det i vårt land verkligen finns ett medialt och politiskt etablissemang, som gör allt för att utestänga debatt och oppositionellt inflytande.
Expressen
Etiketter:
EU,
Invandringspolitik,
Liberaler
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Örebro försöker nu ta upp kampen med Göteborg: En skjutning, ett knivdåd och en mordbrand i en förskola bara igår (Vivalla och Oxhagen)
SvaraRaderaDenna dam har sin ekonomiska framtid tryggad. Månne hon väljer en bostad i Rosengård vid sin pensionering? Högoddsare!
SvaraRaderaPå pricken. Klockren analys, Tobbe.
SvaraRadera