torsdag 24 april 2014

"Nätaktivisterna" i morgonsoffan


SVTs Gomorron Sverige bjöd igår på en tablå som säger en del om svensk debatt idag:Naturligtvis skulle man kunna säga något om vart och ett av dessa inslag, men jag fastnade framför allt för "Satsning på antirasism bland unga", därför att det känns som att det redan finns hur många sådana här satsningar som helst, och även hur mycket resurser som helst för att stötta dem. Låt oss titta på inslaget:

Länk

Varför retar jag mig på det här? Nej, det är inte för att jag skulle vara rasist. Om jag skulle beteckna mig med något i det här sammanhanget, är det "icke-rasist", då jag definitivt inte vill tillhöra skaran som kallar sig "anti-rasister". För dem handlar det nämligen aldrig huvudsakligen om att bekämpa rasism, utan om väldigt mycket mer, från att stoppa sverigedemokrater till att störta kapitalismen och så vidare.

Framför allt är jag kritisk mot alla dessa kampanjer riktade mot de unga. Kan inte de själva få bilda sig en uppfattning om världen, utan att ständigt utsattas för kampanjer från tidig skolålder och uppåt? Det finns som sagt resurser för alla sådana här kampanjer, vilket vi bland annat kan läsa på Föreningen Nordens hemsida:

"I våras kunde Föreningen Norden stolt berätta att det antirasistiska projekt föreningen sökt medel för blivit beviljat. Tillsammans med Ungdom mot Rasism och Ungmedia söktes medel från Allmänna Arvsfonden för att driva ett treårigt projekt med syfte att uppmuntra unga att ta fighten mot rasismen på nätet. 

Projektet kommer att bestå av en projektgrupp på fyra tjänster, en projektledare, en kommunikationsansvarig, en utbildningsansvarig och en projektmedarbetare. Projektgruppen ska sätta samman och hålla utbildningar, driva kampanjer samt starta en plattform från vilken de unga nätaktivisterna kan jobba."

Det här skulle jag inte kalla för nätaktivism, utan bara ännu mer statlig propaganda. Vi som bedriver verklig nätaktivism kan knappast anställa fyra personer, hålla utbildningar och driva kampanjer. Jag är både projektledare och kommunikationsansvarig för denna sida, utan att få någon lön för det. Jag väntar heller inte på någon inbjudan till morgonsoffan.

När jag lyssnar på Vian Tahirs ambition, kommer jag att tänka på sidan Motargument.se och dess syfte:

"Sociala media översvämmas av artiklar och propaganda från hatbloggar och olika politisk partier, med fakta och påståenden och myter, som inte ofta är enkla att bemöta. Många vill kunna bemöta argumenten men vet inte riktigt hur och tänker: “jag känner att sd:s argument är fel, men kan inte sätta fingret på vad”."

Man "känner" att SD har fel, men vet inte varför, och saknar dessutom argument. Eftersom de tydligen är oss intellektuellt överlägsna, tycker jag att det borde vara mycket lätt att omvända oss andra, lite dummare, medborgare. Vian Tahir resonerar ungefär på samma sätt:

"Det vi vill göra är att komma åt de unga som känner att de vill agera antirasistiskt. Vi kommer att fokusera på att de ska känna sig peppade och få stöd i att skriva antirasistiskt."

"Jag tror att det handlar om att man tycker att det är svårt och man vet inte var man ska börja någonstans."

Om man inte har mer drivkraft, argument eller talang än så, tycker jag faktiskt att man helt enkelt ska låta bli. Brinner man för en sak, behöver man inte nödvändigtvis en pseudo-myndighet med fyra personer och miljoner från Allmänna Arvsfonden för att skriva på nätet. Vian fortsätter att berätta om hur besvärligt det kan vara:

"Ibland kan det vara väldigt tufft och väldigt ensamt, för det är ju inte så alltid så att man har en organisation som står bakom dig, eller att du har kollegor eller en grupp som du kan vända dig till."

Nej, det ska gudarna veta, men er sida har ju faktiskt en hel stat som står bakom er. En annan besvärlig faktor är att man riskerar att få mothugg:

"Det är ju tyvärr så, att ofta om en person för fram ett antirasistiskt budskap, så kommer den här högerextrema rörelsen och argumenterar emot, använder sig av diverse skällsord, hotar och hatar."

Hot är oacceptabla, skällsord onödiga, men att människor argumenterar emot får hon nog faktiskt stå ut med. Sedan vet jag av egen erfarenhet att ordet "hat" har devalverats rejält, då det direkt klistras på alla som exempelvis kritiserar invandringspolitiken, oavsett hur lågmält detta görs.Jag går naturligtvis in på Nätaktivisternas hemsida, där mina fördomar om projektet bekräftas. Till att börja med använder man den nya termen "kulturrasism", för att kunna fånga upp även åsikter som inte är faktisk rasism, utan som hävdar att kulturer påverkar samhällen:

"Istället för att utgå från biologi, används kultur för att förklara hur människor är och vad de gör. Men sättet att prata och syftet med att göra en uppdelning mellan olika kulturer är samma som när det pratades och forskades om biologiska raser." 

Nej, det är ju faktiskt två mycket olika saker. Att kultur eller religion inte skulle påverka ett samhälle är ren idioti. Självklart blandas också Sverigedemokraterna in, vilket ofta är en sorts huvudmål för liknande kampanjer:

"De senaste åren har partier med en rasistisk, nationalsocialistisk eller nynazistisk ideologi gått framåt i Europeiska länder. De har platser i flera länders nationella parlament och Europaparlamentet. Partierna kallas ibland för högerextrema, populistiska eller invandringsfientliga. Det gemensamma är att de har ett nationalistiskt sätt att prata och att en av deras huvudfrågor är att minimera migration.

Partierna utgår ifrån en rasistisk syn, men har gått ifrån att prata om ras till att prata om kultur, så kallad kulturrasism. Ett av partierna som utgår ifrån en kulturrasistisk världsbild är Sverigedemokraterna."

Det finns en mängd skäl till att minimera migration som inte har med rasism att göra, men det verkar dessa människor faktiskt inte förstå. Hur ska de kunna debattera eller bilda opinion, när de insisterar på att hålla en så låg nivå som möjligt, samtidigt som de betonar påhittade begrepp som "kulturrasism" och "rasifierad"? Att sedan en stab på fyra avlönade personer, som ska lära unga att skriva, inte vet att "europeisk" stavas med liten bokstav är förstås patetiskt.

Slutligen kan jag inte låta bli att ta tillfället i akt: Vill ni stödja lite verklig nätaktivism och denna blogg, kan jag påminna om donationsknapparna till höger. Den som vill undvika Paypal kan använda Nordea 4209 00 60073 (de fyra första siffrorna är även clearing-nummer). Även små belopp är viktiga, då jag för närvarande är aktivist på heltid.

7 kommentarer:

 1. Jag måste ge vänstern, eller extremvänstern, en motvillig eloge, som lyckas maskera sitt egentliga syfte genom uttryck som "antirasism", "mångkultur" och "(radikal)feminism". Tyvärr har jag några unga kvinnliga, högutbildade släktingar som gått på bluffen och tyvärr är det inte ens lönt att försöka diskutera detta med dem. Nej, det blir förmodligen en röst på Schymans parti för dem. Tragiskt men sant ...

  SvaraRadera
 2. Det finns stora möjligheter för folk som Tahir att skapa sig en fin karriär inom statlig propaganda. Det arabiska ordet "tahir" betyder för övrigt obefläckad, oklanderlig, ren. Man kan undra om det ens är ett riktigt efternamn.

  SvaraRadera
 3. Dags igen att peta in en liten slant på kontot
  Inte minst översättningarna från franska och holländska är värt det
  Och sen de slagfärdiga kommentarerna till allsköns dumheter i riskmedia behövs för att lätta upp stämningen ibland
  Håll till godo!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Ateisten! Det värmer!

   Radera
  2. Riskmedia, haha; typisk, freudiansk felskrivning :)

   Radera
 4. 1000kr insatt. Varsågod! Du gör ett bra jobb.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får tacka för det generösa stödet, Amnexis!

   Radera