söndag 30 november 2014
"Hur många syrier klarar Sverige?"
Nederländska NOS, intressant nog landets mest etablerade public service-mediebolag, skriver om Sveriges invandringspolitik:
Hur många syrier klarar Sverige?
Sverige tar emot syriska flyktingar med öppna armar. Nyheten cirkulerar sedan månader i den syriska gemenskapen och tiotusentals desperata flyktingar försöker nu nå Sverige.
De betalar mellan 6 000 och 10 000 euro för att via smuggelvägar, med falska pass, resa till landet. I år har Sverige redan tagit emot 83 000 syrier och nästa år kommer troligen ytterligare 100 000. För vissa svenska kommuner är detta en tung börda.
Bedrägerier
I Sjögården, ett splitternytt asylcentrum en timmes bilväg från Göteborg, har de första hundra syriska flyktingarna ankommit. De är påfallande högutbildade. 25-åriga Nadia är universitetsdocent och kom för tio dagar sedan. Hon har svårt att tro att hon äntligen är säker. Resan var ännu tyngre än hon hade förväntat sig.
"Syrierna som kommer hit utgör nog bara 5-6 procent av flyktingarna som nu är på väg. Många människor blir lurade och av med sina pengar på vägen. Om du hade gjort denna intervju för 20 dagar sedan, skulle du inte ha sett oss skratta. Det var mycket jobbigt."
Vittnesmål
Sverige var ett medvetet val för Nadia. På internet letade hon efter vittnesmål från andra flyktingar.
"Om det var politiska problem valde folk redan tidigare Sverige. De respekterar oss och är mycket trevliga och respektfulla. De ger dig möjligheten att arbeta och det råder en stämning av jämlikhet. Jag läste att många människor här vill integreras, och det går. Det känns så bra i det här landet."
Löften
Syrierna har satt sitt hopp till landet med Europas öppnaste asylpolitik. Men de första sprickorna i den generösa asylpolitiken börjar synas. För kan Sverige verkligen uppfylla sina löften? Trycket på landet är stort när nu hundratusentals flyktingar gör anspråk på sjukvård, bidrag, bostäder och arbeten.
Mänsklig plikt
Södertälje är sedan länge en stad som tar emot många asylsökande. Men redan nu har hälften av befolkningen irakiskt eller syriskt ursprung. Varje flykting får själv bestämma var denne ska bo och landsmän söker upp varandra. Boel Godner, Södertäljes socialdemokratiska ordförande för kommunstyrelsen, skulle gärna se en annan fördelning, men ser sin stads asylmottagande som en mänsklig plikt.
Tvivel
Ändå uppstår försiktiga tvivel inom regeringspartiet. Den varma berättelsen står i sådan stark kontrast till andra europeiska länder, att alla väljer Sverige. Kostnaderna för flyktingmottagning är mycket högre än förväntat och den svenska budgeten måste troligen justeras med ett par miljarder.
I sin bok, som utkommer i januari, varnar socialdemokraten och bloggaren Johan Westerholm sitt parti:
"Vi kan inte hålla våra löften. Det finns uppskattningar som visar att det tar minst åtta år innan en asylsökande får sitt första jobb i Sverige och det är för länge. En lång period av arbetslöshet är dåligt för samhället, men också för personerna själva."
NOS
Det är alltid intressant att läsa betraktelser utifrån, särskilt som denna artikel aldrig skulle ha publicerats på SVT. Vi minns alla hur det gick då de råkade ställa frågan "Hur stor invandring tål Sverige?" och det samlade etablissemanget rasade i veckor.
När det gäller siffrorna ser det ut som att man förväxlat det totala antalet asylsökande med antalet syrier. Att det skulle finnas tvivel inom regeringspartiet är nog en sanning med modifikation. Frustrationen växer sannolikt bland väljare och gräsrötter, men några sådana tongångar har inte hörts från ledande socialdemokrater. Det skulle också vara omöjligt att införa en mer restriktiv politik, så länge som Miljöpartiet ingår i regeringen. Vi får hoppas att det går bra för reportagets Nadia, men eftersom hon bara hade varit här i tio dagar är risken stor att Sverige inte visar sig vara det drömland hon har läst om och att frustrationen kommer att växa även hos henne.
Etiketter:
Invandringspolitik,
Nederländerna,
Sossar
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Skulle önska att USA och Nato-axeln slutade att starta alla dessa krig i Mellanöstern. Vad har det kommit för gott ur alla krig som USA startat sedan 2001 med början i Afghanistan? Det började med det s.k. kriget mot Al Qaida. 12 år senare är landet i fortsatt kaos. Det enda som ändrats är att man numera är världens största producent av opium. Irak sedan. Miljoner döda, miljoner flyktingar och ett land i fullständig kaos idag. Den arabiska våren...hmmm...och nu senast för ett år sedan, igen, Obama hotar med att störta Assad. Helt tyst i all västmedia. Knäpptyst.
SvaraRaderaFria Tider har varje vecka krönikor av Pat Buchanan. Här finns ofta förnuftets röst och moderationens. Något som är så ovanligt idag då media (även alternativ media) och USA/NATO/Israel bildar en gemensam axel.
http://www.friatider.se/hagel-skapade-inte-kaoset
"I år har Sverige redan tagit emot 83 000 syrier" - Tagit emot?
SvaraRaderaI år har 25 800 syrier sökt asyl t o m oktober. 14 500 av 16 000 har fått uppehållstillstånd (asyl). Summa: 40 000
22 000 syrier totalt har beviljats uppehållstillstånd t o m oktober i år
26+22 = 48
Det är svårt att komma upp till 83 000 hur man än räknar? Men 48 000 räcker väl ett tag?
Om vi tittar på arbetskraftsinvandring så ser vi att 640 kommer från Syrien med 1 664 medföljande anhöriga. 2 861 från Indien med 1 742 anhöriga, 1 137 från Kina med 702 anhöriga
Flest gästforskare kommer från Kina 241 st följt av Indien med 146; ingen från Syrien
Källa: Migrationsverket http://www.migrationsverket.se/info/790.html
Ja, jag tror att Saskia Dekkers märkligt nog blandar ihop totalt antal asylsökande med antalet syrier.
RaderaStämmer bra det! T o m sept var det 82 900 uppehållstillst inkl EES (6 800).
RaderaOch asylsökande totalt t o m oktober är 68 346 (t o m sept 60 153)
Radera