lördag 29 november 2014

Veckojournalen med Jean-Marie Le Pen (381)




Det var nu alltför länge sedan vi här tittade på "Le Journal de bord avec Jean-Marie Le Pen", eller "Veckojournalen" som jag väljer att kalla programmet på svenska. Jag har klippt i avsnittet och har valt de ämnen som jag bedömer som mest intressanta för en svensk publik.

Denna gång skapade programmet återigen rubriker, i främst fransk, men även utländsk, media. Anledningen var diskussionen kring återvändande jihadister, där en sorts "utbildningscentra" har föreslagits, varvid Le Pen halvt skämtsamt föreslår det ideala utbildningscentret för dem; giljotinen. Jag uppfattar som sagt kommentaren som främst sarkastisk, men i själva verket är inte giljotinen någon bisarr relik från revolutionen, utan användes långt in i modern tid. Sista gången var 1977 och Frankrike avskaffade sedan dödsstraffet 1981.

Förutom skolan, och Le Pens planer de kommande dagarna, har jag valt att ta med avsnittet om Éric Zemmours bok "Det franska självmordet" (Le Suicide français). Éric Zemmour är en författare och politisk journalist, som ofta skriver kontroversiellt kring frågor som invandring och nationalitet. Boken ifråga handlar förstås om Frankrike, men den har fått stor uppmärksamhet i landet och Sverige håller ju som bekant på med samma självmord.


Valérie Pécresse är en politiker inom högerpartiet UMP.

"Galette-turnén" syftar på högtidlighållandet av trettondagen, som också genomförs i ett antal FN-distrikt, där kakan "Galette" äts.

Jacques-Bénigne Bossuet (1627-1704) var en biskop och författare, som i ett av sina begravningstal yttrade de sedermera berömda "Madame dör. Madame är död." 

1972 var året då Front National grundades.

Alexandre Simonnot är partiets departementssekreterare i Val-d'Oise.


Som vanligt ger ett klick på Youtube-knappen en bättre bildkvalitet:









5 kommentarer:

  1. Det som är sanning i Sverige är dåligt skämt i Frankrike och tvärt om. I Sverige ses den som tjänstgjort i Främlingslegionen som en kriminell paria, men i Frankrike är aktningen stor.
    Fransmännen vet att för att bli officer i Främlingslegionen, måste du vara bland de absolut bästa i din avgångsklass från officershögskolan. Att ha varit officer i legionen ses som en stor merit.
    En av dessa var Jean-Marie Le Pen, som några år tjänstgjorde i legionen, innan han som löjtnant tog avsked och gick in på en civil yrkeskarriär.
    Självdisciplin, ledarskap, ansvar - - -.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, han tjänstgjorde som fallskärmsjägare i Indokina och sedan underrättelseofficer i Algeriet.

      Radera
  2. Tittartips: http://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2006207-hoeveel-syri-rs-kan-zweden-aan.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den är intressant och särskilt att den kommer från etablerade NOS. Jag kommer sannolikt att lägga upp den här.

      Radera
    2. Bra; hoppas på det - sånt får vi aldrig se i svensk TV. Hittade den på Westerholms twitter

      Radera