lördag 7 februari 2015

Norsk skildring av svensk invandringspolitik


Stina Caesar, Ellen Arud och Elin Hulterström

Det räcker som bekant att bege sig till Norge för att kunna ta del av nyanserad rapportering kring invandring. Även när det handlar om Sverige, får vi en neutralare bild i utländsk media.

Idag bjuder norska Aftenposten på ett litet reportage, där vi får ta del av tre väninnors skilda uppfattningar i invandringsfrågan, utan att någon av dem ens stämplas som främlingsfientlig eller innehavande en usel människosyn. Elin Hulterström röstade nämligen på SD och säger till tidningen:

"Jag tycker att vi ska ta hand om de flyktingar som redan kommit till landet, hellre än att hela tiden släppa in fler."

Stina Caesar håller inte med:

"Jag tycker att vi ska försöka hjälpa så många som möjligt, även om det är svårt."

Så här enkelt skulle man kunna berätta om folks åsikter, även om det verkar helt omöjligt för svenska journalister. Vad som är intressant är alltså inte främst vad dessa väninnor säger, utan att det utan vidare trycks i vårt grannland. Det är också hoppingivande att de tre tydligen fortfarande kan vara vänner, även om en av dem råkar rösta blågult. Aftenposten går vidare med att berätta lite om de borgerliga partiernas olika utspel, men man bjuder också på någonting annat häpnadsväckande: tydlig statistik över hur invandringen och asylsökandet ser ut i Norden och i Sverige:Vi får också en bild av sammansättningen av totalt 110 000 beviljade uppehållstillstånd 2014:


Den här statistiken går att få tag på även i Sverige, men vi är inte bortskämda med att den öppet presenteras i etablerad media.

1 kommentar:

  1. Det är det som gör "våra" politiker så stolta; det måste vara ett "fint" land, som så många vill komma till

    SvaraRadera