torsdag 12 november 2015

Samlade listor mot Front National?
Frankrikes val på olika nivåer sker i det som kallas majoritetsval i enmanskretsar, där alla partier ställer upp i första omgången, men endast de över en viss procentsats går vidare till den andra och avgörande. När landet den 6 december går till regionalval, står den huvudsakliga kampen som vanligt mellan högerpartiet Republikanerna (tidigare UMP), Socialistpartiet PS och Front National. De båda maktpartierna PS och Republikanerna (tillsammans föraktfullt kallade UMPS eller RPS) förefaller mindre oroade av varandras eventuella valsegrar, men desto mer inför de tre regioner som Front National har god chans att erövra.

Nord-Pas-de-Calais-Picardie i mörkblått.
Övriga starka FN-regioner i ljusblått.


Systemet med två omgångar missgynnar gravt Front National, då övriga partier på olika sätt brukar försöka samla sina krafter för att blockera partiet. I de fall Republikanerna eller Socialistpartiet åker ur efter första omgången uppmanar vanligen det förlorande partiet sina väljare att rösta på det parti som utmanar Front National i andra omgången.

Premiärminister Manuel Valls (PS) öppnar nu för att helt enkelt skapa gemensamma listor med Republikanerna i de regioner där FN väntas ta hem första omgången. Vid ett pressmöte i tisdags sade han att "frågan kan uppstå för både höger och vänster" i regionen Nord-Pas-de-Calais-Picardie "där det kanske inte skulle räcka att endast dra tillbaka listan".


Manuel Valls

Enligt Le Figaro har dock förslaget utlöst "ett ramaskri" bland många ledande socialister. Jean-Christophe Cambadélis, partiets förstesekreterare och parlamentsledamot, kommenterade utspelet:

"Jag har inte för vana att ta på mig byxorna före kalsongerna."

Cambadélis vill att partiet koncentrerar sig på första omgången och "strider mot både höger och extremhöger". Pierre de Saintignon, förstanamn på PS lista i regionen, tillhör de som menar att en sådan strategi endast skulle gynna FN ytterligare och att han är trött på uttalanden från Valls som skadar hans kampanj. Även från Republikanernas håll möts förslaget med skepsis och en källa i partiet menar att "tala om det nu är att öppna en bred väg för Marine Le Pen". Från miljöpartiet EELV säger Cécile Duflot:

"Jag har aldrig hört honom uttrycka det offentligt, men om det stämmer så är det lite svindlande. Om vi anammar en logik som gynnar Front National som oupphörligen talar om ett UMPS-system, då är det att skjuta sig i foten."

Duflot tillägger att om det står mellan tre partier i andra omgången, "då får ett dra sig tillbaka som vi har gjort förr".
2 kommentarer:

  1. Måste säga att det faktiskt hedrar Valls att han faktiskt föreslår att man ska vara ärliga gentemot väljarna vad gäller maktkartellen.

    //Andreas

    SvaraRadera
  2. Tack Tobbe för att du ger oss intresserade i fransk politik en insyn som Svensk MSM inte gör.

    SvaraRadera