fredag 27 november 2015

SD i periferin?




Idag skriver Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin om att "SD har puttats ut i periferin". I ingressen får vi veta:

"Sverigedemokraterna kongressar i en för dem ovanlig situation.
Ingen bryr sig om dem just nu.
Flyktingar och terrorister har flyttat partiet till periferin."

Mellin vill rentav påstå att partiet har blivit "irrelevant":

"Stora viktiga frågor som fört in det stora allvaret i politiken. Då blir Sverigedemokraterna irrelevanta."

Det är en minst sagt bisarr slutsats. Om SD:s frågor nu har hamnat i centrum för det politiska samtalet, och det som tidigare avfärdats med ständiga floskler om "rasism" och "människosyn" plötsligt framförs av många av de övriga partierna, kan SD knappast ha blivit irrelevant. Särskilt märkligt blir påståendet om man tittar på Aftonbladets egen förstasida idag, där det irrelevanta partiet i periferin ägnas förvånansvärt stort intresse:



Sex stycken artiklar alltså. Jag ser ingen om exempelvis KD eller C. Lena Mellin gör också en speciell tolkning av opinionssiffrorna:

"Att Sverigedemokraterna inte längre är i fokus utan i periferin märks också i deras opinionssiffror. Ökningen har förbytts i stagnation. I Aftonbladet/Inizio tappade partiet stöd i två månader i rad för att i den senaste öka marginellt.
Ungefär likadant ser det ut i Sifos mätningar. Stödet för partiet har i stort sett legat still under hela hösten för att tidigare ha ökat åtskilliga år i rad. I november 2013 var stödet nio procent enligt Sifo, förra året vid den här tiden var det uppe i tolv för att under hösten pendla mellan 17 och 18 procent."

Så kanske det ser ut om man väljer ut en viss period som Mellin gör, men faktum är att SD nästan har fördubblat sitt stöd i opinionen sedan valet, när partiet fick ett valresultat som redan då förfärade motståndarna. Även om SD inte kan sägas vara irrelevant, skulle man kunna tänka sig att en del moderater går tillbaka till sitt ursprungliga parti, då det plötsligt förefaller helt ha bytt linje i invandringsfrågan. Jag skriver "förefaller", eftersom den nya politiken inte är grundad i någon ideologisk övertygelse, utan tillkommit i den akuta krisen. Moderaterna kan mycket väl helt byta linje ännu en gång. Mot slutet bjuder Mellin på ännu en infantil kommentar:

"Men Jimmie Åkesson brukar inte värja sig för dramatik. Det är bara ett år sedan partiet var på vippen att tvinga fram ett nyval för att de tyckte att det verkade kul." 

Borde inte en person som har politisk analys som heltidsyrke kunna leverera något djupsinnigare än "för att de tyckte att det verkade kul"? I verkligheten tar det naturligtvis emot för SD att stödja någon konstellation som insisterar på att fortsätta genomdriva massinvandring.

Den sista artikeln, med videoklipp, är ett skolexempel på hur svensk etablerad media fungerar. Den handlar om hur Jimmie Åkesson vill "registrera", i verkligheten kanske snarare undersöka, muslimers åsikter i olika frågor. Från studion kallar man omgående in, naturligtvis, Alex Bengtsson från Expo. Denne kan meddela att det ligger "helt i linje med deras förakt för muslimer". I själva verket vet vi från andra länder att en inte obetydlig andel av deras muslimer exempelvis stödjer sharia-lagstiftning, grupper som Hamas och terrorattentat. Om det går bra att göra opinionsundersökningar kring allt annat, borde även detta vara möjligt. Det är lätt att misstänka att motståndet mot en sådan undersökning handlar mindre om eventuell "stigmatisering", än oro för vad resultatet skulle bli.

Tidningen kontaktar också Mona Sahlin, som kan förklara:

"Jimmie Åkesson är och förblir en rasist."

samt:

"Terrorism är ingen etnisk fråga."

Det verkar fantastiskt svårt för dessa människor att förstå att religionstillhörighet inte är en etnicitet. Man kan lika lite vara rasist mot muslimer som man kan vara det mot sverigedemokrater. Det är mer rasistiskt när vänstermänniskor menar att man får ursäkta lite våldsbejakande om det gäller vissa grupper, eller att lite antisemitism inte ska få hindra Gina Dirawi från att leda program i SVT.

För att göra artikeln fullständig kallas till och med Henrik Arnstad in och presenteras som "författare och expert på fascismens historia".




5 kommentarer:

  1. Ju mer denna alltmer förvirrade sosse-fossil sprider sina tragikomiska åsikter, desto större anledning att vara förvissad om en totalt motsatt uppfattning. Man skall komma ihåg att inget parti har så höga lojalitetstal som SD, 94%.

    SvaraRadera
  2. Jag, och alla andra gammelmoderater, som bytt parti säger precis samma sak. "Aldrig vi byter tillbaks så lurade vi blivit".
    Finns det någon gammelsosse där ute som läser Tobbe, som kan berätta hur det ser ut på "er sida"?

    SvaraRadera
  3. Nu - i kvällens Rapport i TV1 - så mer än antyds att SD kommer att bli mindre i opinionsundersökningarna (som meddelades ligga kring 20%) , nu har SD fått konkurrens på frågorna. Nja - det vill dom ju gärna tro, men jag tror att väljarna hellre tar det säkra (SD) framför det osäkra (7klövern).
    Mats (Malmö)

    SvaraRadera
  4. Arnstad "expert"? Ja, de obildade sossarna går lätt att lura. Löfven förklarade grötmyndigt när Arnstads sakkunskaper ifrågasattes: "han har skrivit en bok"
    Tillräckligt bevis för Löfven. Ibland får jag en bestämd känsla av att allt detta är en ond dröm. Men tyvärr.

    SvaraRadera
  5. När det gäller att SD:s siffror skulle ha stagnerat så är det minst sagt en sanning med modifikation. Det bygger på att man likt Mellin avsiktligt väljer ut de 2 av 9 institut som visat stabilast siffror för SD de senaste månaderna).

    Påståendet att Inizio för SD skulle ha visat två månaders nedgång följt av en uppgång kan dessutom betraktas som en ren lögn. I September månad slog SD ALLA TIDERS REKORD i Inizio. "Nedgången" var en extramätning samma månad, där en felmarginalsslump visade ett tapp på 0,3%-enheter (det näst högsta i Inizio någonsin). Båda mätningarna visade alltså en uppgång gentemot alla tidigare månader.

    September (stagnation enligt Mellin) var också den månad då SD fick sin allra högsta enskilda siffra någonsin samt det hittills högsta resultatet i poll-of-polls.

    Ser man på de följande två månaderna och inte bara tittar på Sifo och Inizio ser man att Oktober gav partiet rekord i Skop och tangerat rekord i Demoskop. Och att November hittills resulterat i rekord i Sentio. Jag vågar därtill satsa min vänstersko på nytt rekord i SCB.

    Vän av ordning bör tycka att "stagnation" inte är rätt ord för ett parti som varje månad slår nya rekord, om än vara för enskilda institut.

    //Andreas

    SvaraRadera