söndag 20 december 2015

Florian Philippot (FN) om partiet och framtiden
Florian Philippot är en av Front Nationals vice partiledare och i praktiken något av partiets nummer två. För ett par dagar sedan gästade han programmet "4 vérités" (Fyra sanningar) i France 2.

Ett av ämnena som berörs är Marine Le Pens publicering av foton av tre avrättningar genomförda av IS. Hon gjorde detta efter att programledaren Jean-Jacques Bourdin gjorde vissa jämförelser mellan IS och Front National i sitt program, en händelse som vi tittade på här. Man kan naturligtvis tycka att det är olämpligt, och rentav okänsligt, att publicera sådana foton, men de finns å andra sidan redan på internet och utgjorde ett effektivt argument mot jämförelsen.


James Foley var en amerikansk journalist som avrättades av IS förra året.

UMPS är den nedsättande beteckningen för UMP (numera Republikanerna) och PS (Socialistpartiet).

Nicolas Dupont-Aignan har en bakgrund inom högerpartiet UMP, men leder numera det lilla högerpartiet "Debout la France", bildat 2008.

Philippe de Villiers har en lång politisk karriär bakom sig, och leder idag det lilla högerpartiet "Mouvement pour la France".

Telekomföretaget Oranges VD heter Stéphane Richard och har föreslagit att Frankrikes tio största företag tillsammans skapar en fond på en miljard euro för att bedriva kampanjer mot Front National. Hans kritik handlar inte bara om partiets ekonomiska protektionism, vilket man skulle kunna förstå, utan också om att Frankrikes anseende utomlands skulle skadas om partiet kom till makten.

Att ett namnbyte för Front National, en fråga som främst diskuteras av medierna, är ett så pass känsligt ämne beror sannolikt på att partiet har burit detta namn sedan grundandet 1972. Jean-Marie Le Pen är en stark motståndare till ett sådant namnbyte, då han menar att det skulle vara orätt mot alla de människor som har kämpat under det nuvarande namnet och i vissa fall har fått betala ett högt pris för sitt engagemang. Han brukar också påpeka att de som ivrar mest för ett namnbyte själva inte ens är medlemmar i partiet och åsyftar då Robert Ménard, som är oberoende, och Gilbert Collard, som är medlem i sido- eller paraplyorganisationen Rassemblement Bleu Marine. Jean-Marie Le Pen brukar vidare mena att företag endast byter namn om de står inför konkurs, vilket inte är fallet med Front National. Så sent som igår skämtade han om diskussionen kring namnbyte på Twitter:"Revolution i champagne-världen! Moët & Chandon byter namn och blir Collard & Ménard."
2 kommentarer:

  1. Tack igen Tobbe!

    Pernilla

    SvaraRadera
  2. Även SD har av vänstern jämförts med IS så det verkar som om begreppet/argumentationsfelet Godwins lag har breddats: Disussioner leder förr eller senare till associationer till Hitler & nazism OCH IS & talibaner. Det är de mest groteska associationer man kan göra och det är konstigt att de som vill vara politiskt korrekta har sådan fallenhet för att associera till absurditeter. Det blir ju dessutom ett bagatelliserande av alla de kollosalt grova och omfattande brott som nazism och IS gjort sig skyldiga till. Om Hitler inte var mer främlingsfientlig än Jimmie Åkesson och IS inte vore mer hänsynslösa i sin patriotism än Front National då hade den här världen varit ett paradis eller idyllisk som Alla vi barn i Bullerbyn.

    Stig

    SvaraRadera