onsdag 16 december 2015

Gnäll om nytt "romregister"
Tydligen har den svenska polisen i ett antal månader kartlagt hitresta tiggeriturister. Man har ställt frågor om varifrån de kommer, vad de gör i landet, vilka de har rest hit med och hur familjebilden ser ut. Linda Staaf, chef för polisens underrättelsetjänst, förklarar för Sveriges Radios Ekot varför:

"Detta har haft i huvudsak två syften: Dels att upptäcka människohandel i ett tidigt skede och dels att skapa en bild över vilken brottslighet som är kopplad till tiggeri."

Aftonbladet har kontaktat romen Hans Caldaras, som säger det förväntade:

"Det här är återigen en undersökning som grundar sig på etnicitet. Man vill gå ut och säga att man gör det av humanitära skäl. Men när man gör en sådan här registrering så luktar det precis som att man använder samma metod och har samma baktanke som Skånepolisen. Man vill ha en ursäkt för att få ut dem ur landet."


Visst är så gott som samtliga tiggeriturister romer, men denna undersökning grundar sig ju faktiskt inte på etnicitet, utan riktar in sig på utländska medborgare som kommer hit för att tigga eller begå brott. Romer som är svenska medborgare ingår inte, samtidigt som en teoretisk etnisk rumän också skulle svepas med av undersökningen.

Det är inte heller märkligt att myndigheterna vill ha någon form av uppsikt över individer som inte kommer i något positivt syfte. Hur tycker de som nu förfäras att Sverige egentligen skulle hantera gruppen? Själv tycker jag förstås att man inte skulle låta dessa individer beträda landet överhuvudtaget, men nu släpper man in dem, man låter dem tigga, men man ställer frågor till dem. Det är svårt att föreställa sig en mycket mer human hantering.

Caldaras menar att polisen vill ha en ursäkt för att få dessa människor att lämna landet. Det är tveksamt om så är fallet, men om det skulle vara så, är det särskilt konstigt? Från den etablerade romska gruppen, med företrädare som Caldaras och Soraya Post, hör vi aldrig någon självkritik kring varför inga länder egentligen vill ha tillresta romer. Om det nu skulle handla om etnisk registrering, vilket det inte gör, varför ser polisen då ingen anledning till att undersöka exempelvis japaner i landet? Det behöver inte nödvändigtvis handla om fördomar från 1600-talet.

Ekots reportage har för övrigt gjorts av My Vingren, som genom sin kriminella aktivism i Researchgruppen blivit belönad med en anställning på Sveriges Radio. Utmärkta dissidentprogrammet "Granskning Sverige" har tagit upp varför historien överhuvudtaget blev en nyhet och hur SR kan ha en person som My Vingren anställd:


2 kommentarer:

  1. Dessutom är det ju så att dessa tiggare från Rumänien inte får vara här mer än tre månader åt gången. Om detta skall upprätthållas så måste man ju fråga dem om ett och annat.
    Rune

    SvaraRadera
  2. Intressant, är tiggare en etnicitet?

    SvaraRadera