onsdag 16 december 2015

Front National jämförs med IS


Jean-Jacques Bourdin

I etablissemanget sägs i dessa dagar ofta att Islamiska Staten i Paris valde att attackera det mångkulturella samhället och samma personer kan vidare förklara att organisationens ledare vill att Europa ska införa en restriktivare asylpolitik och vända sig mot muslimer, vilket då ska leda dessa till jihadism och terrorism. Hur krönikörer har kommit över denna specifika information berättas aldrig. Det är i Sverige inte heller ovanligt att hävda att det finns likheter mellan Sverigedemokraterna och IS, vilket ska bestå i att de båda rörelserna på något sätt delar en vision om ett enhetlig samhälle. Det är förstås nonsens, dels eftersom Islamiska Staten inte är nationalistisk, utan tvärtom ser sitt rike som globalt, men framför allt eftersom det som gör organisationen motbjudande är dess extrema våldsutövning, inte någon sorts politisk vision eller statsbyggande. Det samhälle som patriotiska europeiska partier strävar efter, är också fullständigt väsensskilt från ett samhälle uppbyggt kring islam. Att jämföra en rörelse som IS med stora europeiska partier är minst sagt inkorrekt, ohederligt och groteskt.

I samma anda agerade den franske programledaren Jean-Jacques Bourdin, när han i sitt program i kanalen BFM gjorde en koppling mellan IS och Front National. Inbjuden gäst var statsvetaren och islamexperten Gilles Kepel. Uttrycket som används, och som inte är alldeles lätt att översätta i en textrad, är "repli identitaire", som ungefär innebär att en grupp sluter sig inom sig själv.

Att just Front National skulle sträva efter att skapa muslimska enklaver blir särskilt absurt. Denna enklavisering skapar muslimer alldeles utmärkt på egen hand, dessutom med hjälp av just de partier som arbetar för massinvandring och det mångkulturella samhället. För övrigt betonar Marine Le Pen ständigt att hon vill kämpa för alla franska medborgare och hålla ihop Frankrike som land. De flesta europeiska patrioter vill överhuvudtaget inte ha några muslimska befolkningsgrupper, bland annat eftersom de inte vill se samhället präglas av ideologin islam.

Efter att programmet hade sänts, gick Marine Le Pen till motattack på Twitter, med budskapet "Daesh (IS) är DETTA!" följt av bilder av en halshuggning, den jordanske piloten som brändes ihjäl, och en fånge som körs över av en stridsvagn.

Till Le Figaro sade hon vidare:

"Om dessa attacker hädanefter kommer att vara BFM:s linje, eftersom Ruth Elkrief har vågat sig på samma taktik, då är det dags att det upphör. Jag säger stopp! Vi har jämförts med Hitler i åratal, men vi kommer inte att acceptera det ännu en gång. Sju miljoner fransmän står bakom Front National. De förtjänar ett visst mått av respekt."

Med sedvanligt hyckleri vände sig därpå ett antal prominenta socialister, däribland premiärminister Manuel Valls, mot själva publiceringen av bilderna:

"Monstruösa bilder. Provokation i den offentliga debatten,
ett politiskt och moraliskt felsteg, icke-respekt av offren..."

Man kan förstås tycka att det alltid är onödigt att publicera liknande brutala bilder, bland annat eftersom de är en del av IS propaganda, men för att visa hur grotesk jämförelsen med IS är säger kanske en bild mer än tusen ord. I själva verket innebär också en jämförelse mellan FN och IS en hel del bristande respekt mot terrorns offer och utgör en enorm relativisering. Många har också påpekat att Manuel Valls minsann inte tvekade att lägga upp bilden på den döde pojken på stranden.

Marine Le Pen besvarade Manuel Valls tweet:

"Ni som har bedrivit en kampanj full av förtal och en otrolig aggressivitet mot FN, ni vågar tala om provokationer?

Det är uppenbart att det franska etablissemanget saknar alla spärrar när det gäller att bekämpa Front National.
1 kommentar:

  1. Jag läste det där och lyssnade. Helt vansinnigt! Ringde nästan till programkanalen själv för att klaga. Det politiska etablissemanget gör vad som helst för att hålla sig kvar vid makten. Jag hittar inte rätt ord för att beskriva hur vedervärdiga de är.
    Pernilla

    SvaraRadera