fredag 4 december 2015

Norsk diskussion om hijab på barn


Torgeir Knag Fylkesnes (SV)


Före detta kulturministern och Arbeiderpartiets vice ordförande Hadia Tajik, med bakgrund i Pakistan, fick frågan om ett förbud borde införas i skolan mot hijab på barn, varpå hon svarade:

"Ja, det skulle jag säga, därför att det är en sexualisering av barn."

Till Aftenposten säger den norske rektorn Terje Andersen att det är så många barn i hans skola som använder hijab att han inte längre lägger märke till det. Själv vill han inte heller se något förbud:

"Jag ser inte riktigt poängen med detta förslag, särskilt inte med tanke på den tillspetsade tid vi nu lever i. Föräldrarna skickar barnen till skolan med hijab på grund av tradition och det skulle vara konstigt om vi plötsligt skulle ändra det."

Ytterligare en rektor, Asgjerd Alstein Halseth, delar samma slappa inställning:

"Föräldrarna får klä barnen som de vill. De ska själva få bestämma vad som är rätt för dem. Det kan jag inte ompröva, på samma sätt som jag inte kan bestämma vad de ska ha som skolmat eller bestämma att de ska göra sina läxor hemma."

Det kan då vara värt att betänka att ett sådant förbud redan finns i Frankrike, eftersom staten, och därmed offentliga lokaler, ska vara konfessionslösa. Fremskrittspartiet välkomnar Tajiks uttalande. Stortingsledamoten Erlend Wiborg (Frp) föreslog redan för ett år sedan ett förbud mot heltäckande plagg i det offentliga rummet. Han vill också se ett förbud mot hijab i skolan:

"Hijab är ett förtryckande plagg som sexualiserar barn och det kan hindra barn från att leka och vara den del av skolklassmiljön. Hijab hör inte hemma någonstans, särskilt inte på barn."

Föga förvånande är Sosialistisk Venstreparti emot ett förbud. Torgeir Knag Fylkesnes, som sitter i Stortingets utbildningsutskott, menar att ett sådant förbud skulle leda till en ökning av muslimska friskolor:

"Det är antagligen det värsta som kan hända. Vi vill att de allra flesta ska gå i den gemensamma skolan. Det är det bästa för integrationen och mångfalden."


Det mest tragiska med den här debatten är att den överhuvudtaget sker i Norden. Varför ska vi nordbor ständigt behöva ta ställning till muslimska särkrav och förhålla oss till vad som är islam och vad som inte är det? Ska vi verkligen ha muslimer och islamister i våra egna regeringar? Det ska inte finnas några muslimska friskolor i Norden, lika lite som det ska serveras halalmat eller den offentliga miljön ska fyllas med slöjor.
1 kommentar:

  1. "Föräldrarna får klä barnen som de vill. De ska själva få bestämma vad som är rätt för dem. Det kan jag inte ompröva..."
    Så det är okey med nazistuniformer och Ku Klux Klan tröjor???

    SvaraRadera