fredag 18 december 2015

Rapport om romska tiggare i Göteborg
Göteborgs stads resursförvaltning har genomfört en kartläggning av romska tiggare, som förstås benämns med den vedertagna eufemismen "EU-medborgare". Intervjuer har sammanställts i en rapport, som inledningsvis beskriver initiativet:

"Rapporten beskriver situationen för EU-medborgare som lever i social- och ekonomisk utsatthet i Göteborg. Antalet intervjuade är 83 personer och intervjuerna är genomförda under några veckor hösten 2015. Finansiering för de medarbetare som genomfört intervjuerna kommer från EU-projektet Welcome Policies, där kartläggningen är en av aktiviteterna. I rapporten ges målgruppens egen bild om deras livssituation, möjlighet till försörjning och hur man lever i Göteborg, synen på deras framtidsmöjligheter men även synen på de insatser som förvaltningen driver i samarbete med idéburen sektor samt vilken hjälp man önskar att få i Sverige."

Jag vill tacka Sverigedemokraternas Jörgen Fogelklou som har uppmärksammat rapporten och sorterat ut de mest anmärkningsvärda resultaten.

Minst 26 procent har varit i landet längre än de tillåtna tre månaderna. Till den siffran kan sannolikt läggas en hel del av andelen som inte svarat:29 procent uppger att de rest hit genom organiserade turer med minibussar. Man betalar för resan i efterskott när pengar samlats in i Sverige:De flesta kan inte berätta om hur de har tänkt att försörja sig:
Vissa uppger dock en intressant plan för försörjning:Vissa sätter rentav sitt hopp till kungahuset:Majoriteten uppger att de inte skulle arbeta för minimilön i hemlandet. En 37-årig man citeras:

"Varför jobba för minimilön om man kan få mer pengar utomlands."

I ett avsnitt har gruppens önskemål samlats:Hela rapporten kan läsas här.1 kommentar:

  1. Bra att se det svart på vitt, även om det för landets välinformerade minoritet inte är några nyheter

    SvaraRadera