onsdag 6 januari 2016

Ebba Busch Thor om gränskontrollerna
TV4:s "Nyhetsmorgon" gästades idag av Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor. Det blev en något ointressant intervju, inte minst eftersom hon är väldigt mycket politiker och därför något slätstruken. Att fråga en sådan person hur det första året som partiledare har varit är fullständigt meningslöst, då vi vet att svaret kommer att bli exakt det som Busch Thor bjuder på; hon trivs mycket bra, hon åtnjuter ett väldigt stort förtroende och medlemmarna är fantastiska.

Dessvärre är Tilde de Paula inte heller en tung politisk utfrågare och kan inte ens ställa en fråga om asyltrycket utan att lägga till "som vi behöver hjälpa, naturligtvis, och så."


Ebba Busch Thor hanterar frågan om gränskontroller något vårdslöst. Hon inleder med att tala om att dessa behövs för att terrorister inte ska komma in i landet, vilket förstås är alldeles sant, men som inte är syftet med ID-kontrollerna. De har helt enkelt införts som ett fegt sätt att minska det totala asyltrycket, då man inte har vågat röra den berömda asylrätten. Vi kan anta att terrorister utgör en mindre del av asylströmmen och därmed inte heller är huvudproblemet med tillströmningen. Sedan motsäger Ebba Busch Thor plötsligt sig själv, när hon säger att vi så snart som möjligt ska ta bort gränskontrollerna igen. Behövde vi inte nyss kontrollera att inga terrorister skulle komma in? Att det om några månader plötsligt inte längre skulle finnas några islamister är en minst sagt något naiv föreställning. Hon har förstås alldeles rätt i att anstormningen av asylsökande har hanterats alldeles för sent, men skulden för det ligger hos hela Sjuklövern, som ansträngt sig för att blockera all debatt och alla relevanta åtgärder för att minska trycket.

Av Tilde de Paula får vi sedan veta att Antje Jackelén har sagt någonting bra, och då vet vi vad det handlar om, nämligen att hennes ambition är att:

"Vi ska kunna se tillbaka på den här tiden och tänka på att det var lite stökigt ett tag, men sedan så öppnade vi våra hjärtan och vi öppnade vårt land för de människor som behöver vår hjälp som mest".

Jag är enormt trött på denna ärkebiskop och hennes ständiga politiska ställningstaganden. Sköt du din kyrkas administration, så kan vi andra fundera på huruvida vi ska "öppna" vårt land eller ej.

Därefter slirar Ebba Busch Thor ytterligare och kommer in på de "svenska" jihadresenärerna som inte har någonting att göra med de ID-kontroller som hon hävdar ska förhindra terrorister från att ta sig in i landet. De har nämligen svenska pass, är i många fall födda i Sverige och är produkter av just den massinvandring hon ändå vill bedriva. Det enda sättet att i framtiden förhindra sådana terrorresor är att upphöra med all muslimsk invandring, annars betyder ens avståndstagande ingenting.

Hon betonar flera gånger att Sverige ska vara en fristad för människor på flykt, för att sedan säga att de som kommer också måste komma "hem", vilket i vanlig borgerlig anda ska ske genom att olika trösklar sänks. Det är svårt att föreställa sig trösklar så höga att deras sänkning direkt leder till en absorbering av 160 000 personer årligen, varav många saknar relevant utbildning. Ebba Busch Thor drar sig inte heller för plattityder och de sedvanliga kodorden. Förutom att hon flera gånger kallar asylinvandringen för att "ta ansvar", bjuds vi också på:

"Det är inte i första hand volymer och siffror, utan människor som kommer hit."

Ja, vi förstår alla att det är människor som kommer, men ska vi då diskutera politiken utifrån varje enskild människa, eller är vi rentav tvungna att ta ställning till just volymer och siffror?

Slutligen är det rent nonsens när hon förkunnar att Alliansen ska bilda regering efter nästa val. Problemet är att de fyra partierna knappast har någon möjlighet att få majoritet, eftersom Sverigedemokraterna sannolikt kommer att erövra åtminstone 20 procent av väljarnas röster. Kristdemokraterna kanske inte ens kommer in i riksdagen.7 kommentarer:

 1. Jag har röstat med KD sedan mitten på 70-talet (huvudsakligen för deras syn på familjens betydelse) förutom under det senaste valet, men kommer aldrig att göra det igen. Min främsta önskan är nu att de åker ur riksdagen, helst tillsammans med Folkpartiet (Liberalerna), för att aldrig mera komma in.
  Skenheliga är vad de är. Jesus Kristus uppmanade människorna att tala sanning för att "sanningen skulle göra dem fria". Vad gör KD ? De uppmanar välfärds-migranterna att ljuga så mycket de bara kan så skall KD hjälpa dem att ljuga vidare och gömma dem i sina kyrkor så att de inte nås av de demokratiska lagar som har skapats av medborgarna i vårt land. Är det kristet att ljuga eller att uppmana människor att ljuga? Nej, inte alls.
  KD tillsammans med vår förskräckliga ärkebiskop är alla "falska profeter" som skulle framträda i vår tid, vid "tidens ände" (=slutet på den tid som beskrivs i Bibeln) och det gäller att genomskåda dem och ta avstånd ifrån dem.
  /Gunnar B.

  SvaraRadera
  Svar
  1. SD har liknande familjepolitik som KD, så det räcker att rösta på SD.

   Radera
 2. Terroristerna kommer väl in nu liksom förr? Polisen kör väl inte ID/pass mit något register, så det är endast de terrorister som den enskilde polismannen råkar känna till som stoppas. D.v.s. ingen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att utröna om asylsökandes ID är falskt eller äkta, är inte gjort i en handvändning. Det får bli migrationsverkets uppgift att kontrollera varje ID med hjälp av experter på området. Men ingen utan att uppvisa ID ska få korsa Sveriges gränser i alla fall!
   Ina Höst

   Radera
 3. Om jag förstått det hela rätt så behövs ingen Id-handling för att söka asyl vid den svenska gränsen. Inget hindrar väl asylkandidaten att förstöra sin Id-handling efter att befraktaren kontrollerat den. Det är ju så det går till på flyget så varför inte på tåg och buss.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis! Kravet på giltig ID-handling kommer bara att stoppa de som faktiskt inte hade något ID på riktigt, d.v.s. endast en bråkdel av den totala strömmen.

   Radera
 4. "Det är inte i första hand volymer och siffror, utan människor som kommer hit."

  Vilket svammel! Vad är det för sorts sentimentala fjantar vi har till politiker? "Det är människor..." är en formulering som hör hemma i ett socialreportage av någon journalist som vältrar sig i socialpornografiska skildringar. Politiker ska ägna sig åt de stora dragen i samhället, siffror, statistik, trender presenterade med diagram och statistik.
  I vilket annat sammanhang kan man resonera så flummigt? Om åldringsrånen har femdubblas de senaste tio åren ska vi då ge blanka fasiken i den siffran och istället snöa in på hur varje enskild åldring har upplevt hur det känns att bli överfallen och rånad. Eller om cancerfallen tiodubblas i år är det då varje enskild sjukdomshistoria som är det intressanta?

  Stig

  SvaraRadera