tisdag 12 januari 2016

Norska polischefer talar klarspråk


Benedicte Bjørnland


Medan svensk polis förtiger händelser som kan gynna invandringskritisk debatt och har en rikspolischef som öppet uttrycker hat mot Sverigedemokraterna, talar Benedicte Bjørnland, chef för den norska säkerhetstjänsten PST, klarspråk om de problem som dagens asylinvandring medför. Hon talade idag på den svenska Folk- och försvarskonferensen, där hon bland annat sade:

"En kraftigt ökande invandring, särskilt från muslimska länder, kan också medföra andra utmaningar på sikt. När det kommer ett stort antal asylsökande till lokalsamhällen kan det få olyckliga konsekvenser."

Bjørnlands kommentarer publiceras idag i norska Aftenposten, men har så vitt jag kan se inte tagits upp av någon svenska media. Hon lyfter också fram en annan självklar aspekt:

"Man kan inte ta för givet att nya befolkningsgrupper automatiskt anpassar sig till normer och regler i det norska samhället. Nya befolkningsgrupper är inte heller homogena och kan ta med sig etniska eller religiösa motsättningar från sina hemländer."

En annan polischef, uttalar sig idag för norska Verdens Gang. Eivind Borge är chef för kriminalpolisens taktiska utredningsavdelning och säger:

"Många av de asylsökande som har kommit till Norge de senaste månaderna, kommer från länder med kulturella skillnader mot vårt eget land. Många har levt i kulturer med en större acceptans för olika former av sexuella trakasserier mot kvinnor i det offentliga rummet."


Eivind Borge


I Norge uttrycks förfäran inför det som sker i Tyskland och Sverige, och Borge konstaterar:

"De händelser som vi har sett här i Norge kan inte jämföras med det som den senaste tiden har rapporterats från andra länder."

Trygve Ravndal, som arbetar vid avdelningen för samhällssäkerhet och beredskap i Sør-Vests polisdistrikt, berättar att de driver ett särskilt projekt riktat mot asylsökande för att förebygga brott. Han förklarar varför:

"Det är just för att de kommer från en annan kultur och ett regelverk som närmast går tvärtemot vårt. Många har kanske med sig lite av striden de har flytt från. Det handlar också om den kvinnosyn som vissa kan ha och vi måste vara tydliga på det området."
3 kommentarer:

 1. Jag tror norrmännen har större klarsyn,när det gäller problem i samband med invandring och integration. Här har Sveriges styrande en hel del att lära.

  SvaraRadera
 2. Ja, fast alla dessa människor ligger 25 år efter. Allt detta om vad skillnader i kultur skulle betyda för Sverige om det blev en stor invandring (den blev gigantisk) insåg jag redan när jag kom hem 1994 efter att ha bott några år i USA. Allt det jag redan då insåg har nu blivit verklighet. Men detta är bara lugnet före stormen, var så säkra.
  /Gunnar B.

  SvaraRadera
 3. På den tiden Norgevitsar var populära löd en: "I Norge har vetenskapsmän funnit ett samband mellan rökning och cigarretter." I våra dagar känns sambandet mellan muslimsk invandring och ökad sexualbrottslighet lika uppenbart som sambandet i vitsen. Detta tycks också norrmännen ha förstått, medan vi i Sverige har Ulf Kristoffersson i TV4 som hävdar att det är "dåligt utrett och att vi inte vet så mycket". Suck!

  SvaraRadera