måndag 4 januari 2016

SVT propagerar mot ID-kontrollerna


Johan Hedin (C)


Det stora ämnet i SVT:s "Gomorron Sverige" var förstås de ID-kontroller vid gränsen som idag infördes. Valet av gäster förvånade inte heller. Eftersom Centerpartiet motsätter sig dessa, bjöd man in Johan Hedin, riksdagsledamot och rättspolitisk talesperson för partiet, för att kritisera de nya åtgärderna. Att hans parti är litet och närmast irrelevant spelar förstås mindre roll.

Han har helt rätt i att ID-kontrollerna är illa planerade, men det beror ju på den nuvarande regeringens allmänna inkompetens och på hur tystad och förljugen all migrationsdebatt har varit. Därefter tar de rena idiotierna vid:

"...men man måste tänka på vem behövs andrummet för. Det är massa människor som flyr från krig och förtryck och gärna vill ha ett andrum, men som inte får det."

Då tar vi det igen. Vi vet alla att situationen i Syrien är värre än i Sverige, men det betyder fortfarande inte att våra mottagningssystem inte kan behöva ett "andrum". Det är imbecillt att vifta bort alla problem kring Sveriges asylmottagning med att det är värre för de som flyr. Dessutom bör vi tillägga att de asylsökande redan har fått ett andrum från "krig och förtryck" när de befann sig i något av alla de länder som de har varit tvungna att passera innan de står vid Sveriges gräns. Slutligen är den största gruppen för närvarande afghanska män, där vi kan anta att ytterst få flyr för sina liv.

Det faktum att en "dominoeffekt" har skapats och att det, som Hedin säger, finns liten politisk acceptans för massinvandring i dagens Europa, borde ge honom skäl till eftertanke. Istället tycker han förstås att Sverige ska fortsätta sin unika linje, oavsett vad övriga EU-länder gör, det vill säga exakt den inställning som har lett fram till den akuta krisen. Det avslöjas ständigt att dessa människor egentligen protesterar mot att volymen asylsökande inte maximeras, vilket i Johan Hedins fall görs när han oroar sig för att personer utan ID-handlingar inte kan ta sig hit för att söka asyl. Syftet med åtgärderna är just att minska volymen, och då är väl ID-handlingar ett ganska bra urvalsinstrument? Ännu bättre skulle det vara om man sorterade efter ursprungsland och utbildning, och allra bäst om man helt slutade bevilja asylansökningar.

Slutligen ska vi komma ihåg att Centerpartiet vill ha en enorm invandring, för att därefter inte ta något ansvar för etableringen. Partiet menar på fullt allvar att de minst 10 000 nyanlända i veckan, som man eftersträvar, själva ska ordna exempelvis bostad. Det artigaste man kan säga om deras migrationspolitik är att den inte är seriös.

Självklart tog också Viktor Banke, medias egen stjärnjurist, plats i morgonsoffan. Syftet var återigen att åtgärderna skulle kritiseras. Notera hur enormt ledande och anpassade frågorna är:

Det spelar ingen roll om andra länder "tar sitt ansvar" eller ej. Nu handlar det om Sverige, det landområde våra politiker är satta att förvalta. Jag undrar också varför man för fram Viktor Banke som jurist, då ingen särskild kompetens krävs för de plattityder han alltid bjuder på. Att det inte finns något samband mellan asylskälen och huruvida ID-handlingar medförs kanske stämmer i vissa fall, men det är också helt irrelevant, eftersom syftet är att minska den totala volymen som söker. Dessutom kan vi faktiskt misstänka att den som saknar asylskäl, och till exempel kommer från ett fredligt land eller vill stämplas som minderårig, har större skäl att förstöra sina ID-handlingar.

Mest patetiskt blir det när denne jurist förklarar att Sverige nästan har infört undantagstillstånd. Nej, ID-kontroller vid ankomst från Danmark ligger inte ens nära vad ett undantagstillstånd innebär.

Ännu en gång har SVT försökt hamra in sin uppenbara agenda.

2 kommentarer:

  1. Tack o lov så kommer internet ändra på allt. Både med media och det politiska styret. Den som känner för att gå ut och "ta debatten" kan göra det till en låg kostnad och utan att söka något tillstånd. Detta skrämmer SVT och det politiska etablissemanget, vilket är bra. Utvecklingen av oberoende media på nätet går helt klart framåt vilket inte minst denna utmärkta blogg visar. Staten håller på att förlora greppet om informationen och det är positivt för alla som vill ha en någorlunda fri debatt.

    Optimist

    SvaraRadera