måndag 29 februari 2016

Researchgruppen och SÄPO
Idag har det då diskuterats en del kring att Researchgruppens Martin Fredriksson (i mitten på bilden ovan) har uppgett att han i ett antal år har haft uppdrag för SÄPO. Det är så vitt jag förstår han själv som har gått ut med det, vilket får många att undra varför och misstänka att det var på väg att avslöjas på något annat sätt. Man kan också undra om hela historien inte är uppdiktad för något syfte, till exempel att helt enkelt "trolla", som det heter med internetvokabulär, motståndarna. Till saken hör också att hans gelikar i Researchgruppen har gått ut och uttryckt sin besvikelse öppet, vilket också är något märkligt för en så pass suspekt organisation. Gruppens Mathias Wåg skrev bland annat följande på Facebook:

"Vad ska man säga när det visar sig att den person man jobbat närmast de senaste femton åren plötsligt avslöjar att han var avlönad av Säpo? Att just de tre år då vi byggde en rad vänsterforum, kommunikationssajter och informationsstrukturer gemensamt - fick han samtidigt lön av dem, fick sitt kodnamn, träffade sin kontaktperson, gick sina infiltrationsutbildningar, lekte spion och spelade ett dubbelspel."

Om nu historien är korrekt, och Wågs känslor äkta, verkar han antyda att gruppen på något sätt ser sig som rebeller och polisen som fiende. I själva verket är ju grupper som Researchgruppen i högsta grad en del av makten, vars uppgift det är att göra det smutsigare arbetet som etablissemanget av olika anledningar vill hålla ett visst avstånd till. Kartlägger man oppositionella för Expressens räkning är man inte någon rebell. Fredriksson hävdar förstås att han har hjälpt SÄPO att kartlägga "nazister". Det skulle vara mycket allvarligt om landets egen säkerhetstjänst använder kriminella extremister för åsiktsregistrering, men scenariot är inte särskilt sannolikt. SÄPO har förstås alla möjligheter i världen att själva införskaffa information och vill man ha uppgiftslämnare söker man troligen dessa inom de rörelser man vill bevaka, vilket gör det mer sannolikt att Fredriksson helt enkelt skulle lämna information om sina "kamrater". Några formuleringar i Wågs litania är festliga:

"Aktivistiskt är det vansinne att jobba åt Säkerhetspolisen.
Journalistiskt ar det att undergräva hela sin trovärdighet. 
[...]
Jag känner bars känslan av smuts. Att det smetar av sig. Att det jag gjort antifascistiskt dras i skiten. Det jag skrivit. Berövas trovärdighet. Tillskrivs andra avsikter. Att mitt politiska engagemang dras i skiten. Att detta under lång tid kommer smetas på det vi gör. Nedvärdera det jag gör."

Vi vet att Expressen gärna kallar Researchgruppen för "journalistkollektiv", men i verkligheten torde få se dem som några journalister vars trovärdighet riskeras. De befinner sig, för att använda hans eget språkbruk, redan "i skiten". Om SÄPO verkligen har använt Fredriksson för att kartlägga de personer som Researchgruppen kartlägger är det en skandal, men det är som sagt mindre troligt. Att polisen intresserar sig också för vänsterextremister är positivt och organisationer som Researchgruppen och Expo borde naturligtvis inte ens vara lagliga i ett demokratiskt land.
12 kommentarer:

 1. Säpo riskerar väl inte mer än att tappa en hyfsat värdefull uppgiftslämnare.
  Om nu nämnde person skulle få för sig att vilja avslöja sitt samarbete med Säpo, säk har sett till att det inte går att spåra pengarnas väg bakåt till dem.

  Som jag ser det har Säpo en win/win-situation. Researchgruppen tillåts fortsätta med sina illegala kartläggningar och gör skitjobbet, Säpo kan ta del av resultatet utan att riskera att avslöjas.
  Om någon skulle få för sig att försöka avslöja samarbetet, vad finns det för bevis?
  Pengarna är icke spårbara.
  Dessutom har Säpo säkrat upp sig med bevis på att nämmde person verkligen agerat olagligt(olaga intrång, fört otillåtna databaser etc.)

  Hållhake, kallas det. I övrigt är det väl rätt klarlagt vad grupperingen sysslar med samt de flesta aktivister däri.

  Så ser jag det men det är ju jag, det. Vad tror Ni?

  SvaraRadera
 2. Tobbe,
  intressant tanke att det SÄPO egentligen ville veta är inte en kartläggning av "högerextremismen" för den utför ju Research-gruppen, utan en kartläggning av vänsterextremismen, Mattias Wåg bl.a. Det är säkert så och man har då skaffat sig en hållhake på Fredriksson.
  /Gunnar B.

  SvaraRadera
 3. Du har helt fel. SÄPO har avlönat en person som har varit central i våldsvänsterns förföljelse av oppositionella i sverige. Själva avlöningen har gjort att han har kunnat ägna all sin tid åt denna förföljelse. Istället för att sitta i fängelse för diverse stölder och småtjuvsbedrägerier.
  Detta ihop med våldsvänsterns nästan totala ointresse att stå för någonting själva berättar en mycket mörkare bild av SÄPO än vad din text vill påskina.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är möjligt. Som jag ändå tycker att jag skriver, vet jag ju egentligen inte. Om det är så att SÄPO verkligen vill ha deras specialkompetens (om den nu är så stor) i att förfölja oppositionella är det mycket allvarligt. Jag har dock svårt att tro att Researchgruppen kan tillföra så mycket som inte SÄPO skulle klara av själva, om det inte är så att de är begränsade av lagstiftningen och därför lägger ut det på entreprenad. I så fall är det groteskt. Det är också talande att ingen etablerad media har skildrat det här.

   Radera
  2. Det troligaste är att Fredriksson varit informatör i allmänhet, och helt enkelt både "golat" ner sina kompisar, och lämnat information om folk på högerkanten. SÄPO behöver inte hans hackerskillz (hallå, FRA?), utanför har velat veta tex när vänstern ska ut och slåss. Som bonus har man också fått ta del av den information MF skriver om på Twitter. Självklart har han "rekryterats" på grund av sin ställning inom den autonoma vänstern. Hur mår den idag, så att säga, och tror ni att SÄPO är helt oskyldiga i den utvecklingen?

   Radera
  3. SÄPO vill inte ha Fredrikssons kompetens till sig själva. SÄPO och deras uppdragsgivare ville ha Fredrikssons kompetens till extremvänstern. Eftersom extremvänstern terroriserade systemkritiska människor på ett sätt som SÄPO inte kan. Eller menar du att SÄPO kan vara ute och vandalisera folks bilar om nätterna, slå in skallen på nittonåringar som går ut och röker, utan att regeringen hamnade i blåsväder? Och det är precis det som Fredriksson påstår. Och om Fredriksson fått pengar från SÄPO så är det precis det som har inträffat. Varför vänder du det här enkla orsakssambandet bak och fram hela tiden?

   Vi tar det igen. SÄPO bidrar till extremvänstern genom att inse Fredrikssons kompetens och genom att ge honom en stabil tillvaro så han kan jobba åt våldsvänstern.
   Våldsvänstern bidrar med sitt våld och sina olagliga förföljelser av oliktänkande. Det här är ingenting som SÄPO kan göra själva.

   Finns det något annat sätt att se det här händelseförloppet?

   Radera
  4. Ja, man kan se det på olika sätt och du kan ha alldeles rätt. Med inlägget ville lufta ett par egna funderingar och hoppades på lite debatt, vilket du bidrar med.

   Radera
  5. Ledsen att jag är så kantig på din emminenta blogg. Men jag blir faktiskt upprörd över vad SÄPO har gjort. Och att då se någon som ska försöka släta över gör mig extra kantig.
   Det här vore en skandal utan dess like i ett normalt land.

   Radera
  6. Det är lugnt. Meningen var inte heller att släta över det, utan att spekulera i vad som har hänt. Jag skrev ju trots allt att det var en skandal och groteskt om SÄPO använder dessa individer på detta sätt.

   Radera
 4. Jag tror det ligger väldigt mycket i Martins tes; Säpo lägger ut smutsgörat på entreprenad. Hela extremvänsterrörelsen har egentligen i många många år haft frikort att förfölja nationalister, sabotera deras möten. Det har skett med polismaktens goda minne.

  Visst kan Säpo också haft ett visst intresse i att kartlägga vänstertokarna men vi måste samtidigt se vilka grupper som åtnjuter maktens stöd. Våldsvänstern har alltid haft massmedias stöd. Deras frontorganisationer beviljas föreningsbidrag. Jämför med hur nationalistiska organisationer behandlas av press, polis och domstolar.

  Sammantaget så menar jag att bilden som framträder är att makten använder våldsvänstern för att agera utanför det regelverke som binder Säpos och ordinarie polis arbete.

  SvaraRadera
 5. Åren 2007-2012 leddes SÄPO av Anders Danielsson som nu är GD för Migrationsverket. Tillförordnad biträdande chef för SÄPO var från år 2006 och till dess att han började som GD på Försäkringskassan nuvarande rikspolischef Dan Eliasson. Eliasson var på SÄPO ansvarig för analys- och underrättelseverksamheten.

  Behöver någon veta mer än så för att få alla bitar i pusslet på plats?

  SvaraRadera
 6. verkar ju som om flashback läckan kom från säpo när man läste mellan raderna

  SvaraRadera