måndag 21 mars 2016

SVT:s meningslösa "avslöjande"
Idag kunde SVT presentera ett litet grävande reportage om rasism och diskriminering. För ett hyresbolag ska det enligt kanalen "spela roll vilket ursprung du har". Det verkar dock inte alls vara sant, eftersom deras egen bild av blanketten visar att det i själva verket handlar om medborgarskap. Huruvida man är svensk medborgare eller har en annan nationalitet är en uppgift som man ofta får uppge i olika sammanhang.

Jag känner inte till om medborgarskap har någon praktisk betydelse för en uthyrare, men det känns ändå inte som särskilt problematisk information. Under min tid i Nederländerna hyrde jag sammanlagt fyra olika bostäder och kommer inte ihåg om jag för någon av dessa angav om jag hade nederländskt medborgarskap eller något annat, men jag skulle inte ha blivit det minsta kränkt om så var fallet.

Därefter gör SVT ytterligare en inte alldeles hederlig analys, när man plötsligt jämför frågan om medborgarskap med antalet svenska namn i husen. En svensk medborgare kan mycket väl ha ett utländskt klingande namn.

Det är också intressant att en andel svenska namn på 72 procent, där alltså 28 procent har namn som anses utländska, anses vara chockerande högt och understryks med påståendet att huset kallas för "Vita bergen". Att 82 procent, respektive 92 procent, av de boende i övriga hus har utländska namn verkar dock vara helt oproblematiskt.

Observera att bolaget alltså inte frågar efter etnicitet eller religion, trots att vi vet att sådana uppgifter i verkligheten skulle intressera inte minst blivande hyresgäster mycket, ty så ser världen ut. Nej, SVT, det här var inte mycket till avslöjande.4 kommentarer:

 1. SVT under Hanna Stjärne har blivit allt ointressantare. UG och ett antal serier är det ända som tilldrar sig min uppmärksamhet.

  Nyheterna är idag mer en propagandakanal än nyhetskanal och Agenda som jag följde förr blir mer och mer urvattnat.

  Nej, byt vd och intresset kanske återuppstår.

  SvaraRadera
 2. Samma sker i Namibia. Vill jag som icke-Namibisk medborgare ha fast telefon kostar det mycket mer aen vad en Namibisk medborgare betalar. Inget konstigt med det.

  SvaraRadera
 3. 72% svenskar i ett område i Sverige? Fan vad rasistiskt.

  SvaraRadera
 4. Möjligen avslöjade SVT vad de fäster avseende vid till skillnad från licensbetalande befolkningen i övrigt.

  SvaraRadera