söndag 8 maj 2016

Ännu en norsk blick på Sverige




För svensken räcker det som bekant att titta över gränsen till våra grannländer för att få ta del av en öppnare debatt och inte minst en annan syn på vårt eget land, som mycket sällan liknar det "föredöme" och den "humanitära stormakt" våra makthavare talar om. Föga förvånande ser man snarare på Sverige med förskräckelse, och som ett lärorikt exempel på vad som kan hända när asylinvandringen spårar ur fullständigt och debatten om den dessutom kvävs.

Norska NRK riktar idag in sig på laglösa förorter, det som också kallas för "särskilt utsatta områden", och har talat med bland andra polisinspektör Lars Alvarsjö i Polisregion Stockholm, som berättar:

"Det råder laglöshet i delar av Stockholms-regionen nu. Situationen är allvarlig. Det finns områden där vi ser ut att förlora kontrollen." 

NRK nämner att vi i Sverige nu har 50 stadsdelar som klassificeras som "särskilt utsatta" och beskriver dessa som parallellsamhällen, där kriminella nätverk styr och polis och räddningstjänst angrips och jagas bort.

Anne Britt Djuve, forskningschef i den norska samhällsvetenskapliga forskningsstiftelsen Fafo, ser inga tecken på en liknande utveckling i Norge. Tillsammans med Sylo Taraku, från tankesmedjan Agenda, listar hon upp ett antal punkter där Norge skiljer sig från Sverige:


  • Norge har styrd bosättning
  • Färre boendesegregerade områden
  • Fler med lång anknytning till landet
  • Högre sysselsättning
  • En annan sammansättning av de asylsökande, där de poängterar att Sverige tar emot många yngre män, och skriver också att dessa i allmänhet är svårare att integrera än familjer.
  • Omfattningen, där Sverige har tagit emot långt fler asylsökande än Norge.
  • En öppnare debatt om utmaningar kopplade till invandring.

Egentligen är förstås den absolut viktigaste förklaringen just omfattningen, som ju också påverkar aspekter som sysselsättning och mängden segregerade bostadsområden. EBO, lagen om eget boende, nämns i Sverige ofta som negativt för integrationen, men Sylo Taraku påpekar i detta sammanhang det uppenbara, ett tillägg som aldrig görs när integration kommer på tal i Sverige:

"Vi ska inte glömma omfattningen heller. Det är en stor skillnad på att ta emot runt 100 000 flyktingar eller asylsökande årligen och 10 000. Förra året kom det 160 000 till Sverige bara via asylkanalen, så även med en bättre spridning av bosättningen skulle Sverige ha problem med integrationen."

Sådana volymer går naturligtvis inte att sprida. Visst, vi kan avskaffa EBO och låta staten anvisa boenden till asylinvandrarna, men var ska de då placeras? Att köpa upp varannan villa i särskilt svenskdominerade områden, för att uppnå den där blandningen, är inte ett särskilt realistiskt scenario. I debatten har rentav ett nytt miljonprogram föreslagits, vilket självklart leder till att vi får ett hundratal nya "utanförskapsområden". Med denna inströmning är det inte heller en liten rännil som ska späs ut i en stor svensk befolkning, utan helt enkelt ett folkutbyte, en invasion, där Sverige för varje dag blir lite mer Mellanöstern, Afghanistan och Afrikas horn. 

Läs gärna hela artikeln i NRK. För den oppositionelle svensken är inte problematiken okänd, men det kan ändå vara stärkande att ännu en gång få bilden bekräftad av experter och etablerad media på andra sidan gränsen.





2 kommentarer:

  1. Nu startas "miljonprogrammer trailerbyar". Bert Karlsson drar igån nya utanförskapsområden i folkhemmet:

    - I nästa vecka börjar en ny stadsdel byggas utanför Skara. I augusti är det första kvarteret klart för inflyttning för att under hösten expandera till ungefär 100 bostäder på 38 kvadrat med plats för max åtta personer i varje.

    Staden står på hjul, byggs av Bert Karlsson och är en trailer-park. Han planerar i en första vända att bygga likadana i Båstad, Strömstad, Åtvidaberg, Hagfors, Strängnäs och utanför Göteborg och Stockholm med 150 till 200 bostäder på varje ställe.

    http://www.di.se/artiklar/2016/5/8/ledare-bert-bygger-folkhemmet/

    SvaraRadera
  2. Det är ytterst talande att det är utländsk media som åker till Järva -en kvart bort från stora svenska medier- och gör häpnadsväckande och skrämmande reportage. I Sverige gör sedan Aktuellt en helt märklig debatt med vinklingen att innebär det inte ett problem att utländska media skildrar... Sanningen? Snacka om att vi har problem i det här landet.

    SvaraRadera