onsdag 4 maj 2016

Dagens citat: Alice Bah Kuhnke


"Jag respekterar Mona Sahlins beslut att lämna sitt uppdrag. Hon har utfört ett mycket värdefullt arbete i sin roll som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism."
Regeringen.se
Vår demokratiminister kommenterar att Mona Sahlin tvingas lämna sin skräddarsydda, och givetvis välavlönade, post. Någon vill nu kanske invända att detta inte var mycket till citat att uppmärksamma, men kombinationen av personer, och i viss mån förstås också uttalandet i sig, säger någonting om vårt land och vår tid. Tyvärr är vi numera tämligen luttrade och finner det mer eller mindre normalt att företrädas av dylika personer med tillhörande kompetensnivå.

Mona Sahlin har alltså ännu en gång ertappats med lite oegentligheter och lögner. Vi minns alla hennes uttalande "Jag är banne mig ingen fifflare", ett skrattretande påstående från just henne. Denna gång har hon uppgivit en felaktig lön för en person som ska ha agerat som hennes livvakt, vilket gjorde att denne fick möjlighet att köpa en lägenhet för vilken hans egentliga inkomster var för låga. Hennes försök att slingra sig ur historien, när den uppdagades, är också fantastiska. Först vidhåller hon att livvaktens, eller vad han nu är för något, lön är alldeles korrekt och blir så pass hög för att hon själv skjuter till större delen med egna pengar. Efter att hon tänkt till en stund, kontaktar hon återigen media för att meddela att beloppet nog var felaktigt iallafall, vilket helt enkelt beror på att hon har "skrivit fel". Vi behöver här inte fördjupa oss i den historien, men den är minst sagt märklig och lögnerna uppenbara.

Det mesta kring personen Mona Sahlin är bisarrt och väcker frågor. Efter sitt havererade partiledarskap, som även det kantades av fiaskon och oegentligheter, såg hon framför sig någon form av glamoröst internationellt toppjobb och regeringen, borgerlig dessutom, nominerade henne till posten som generaldirektör för Internationella arbetsorganisationen. Hon blev bortröstad, men regeringen Reinfeldt kom så småningom att istället utse henne till "nationell samordnare mot våldsbejakande extremism", en både otymplig och ytterst otydlig titel.

Varför? Någon sådan roll hade aldrig tidigare funnits och det är inte svårt att misstänka att den uppfanns just för henne. Hon har haft denna post sedan juli 2014, och lika svårt som det var att då veta vad hon egentligen skulle göra, är att nu redovisa vad hon har gjort sedan dess. Hon har tydligen utfört "ett mycket värdefullt arbete", så skulle vi enkla medborgare kunna få veta exakt hur detta arbete har sett ut och framför allt vad som har uppnåtts för att det ska ses som "mycket värdefullt"? Är den våldsbejakande extremismen mindre idag än för två år sedan? Har det ens mätts? Har hon under sin tid haft några konkreta mål eller krav att uppfylla? På vilket sätt var hon särskilt kvalificerad att arbeta med denna fråga? Om posten nu behövdes, fanns det inga andra personer som var mer meriterade och kanske rentav hade mer kunskap om exempelvis jihadism?

Jag tänker nu helt enkelt gissa att posten skapades utan något annat syfte än att ge henne en position, att inga krav fanns, att inget som helst värdefullt arbete utfördes och att inga makthavare brydde sig det minsta om huruvida så var fallet. Om jag har rätt, är det faktiskt allvarligt och mycket tragiskt att Sverige styrs på detta sätt av denna typ av individer.

Att det pliktskyldiga berömmet kommer från Alice Bah Kuhnke är också tragikomiskt. Vad har hon uträttat för kultur, för att inte tala om demokrati? Hon fick en plats i regeringen utan att någon egentligen visste var hon stod politiskt, och hon löste snabbt ett medlemskap i Miljöpartiet när ministerposten föreslogs. Att "Disneyklubben" ofta nämns som hennes erfarenhet är något orättvist, eftersom hon har haft en hel del anställningar sedan dess, men det tragiska i hennes fall är att hon endast har fått uppdraget för att uppfylla en viss etnisk kvot, en av de viktigaste faktorerna i dagens samhälle, vilket gjorde politisk tillhörighet och erfarenhet fullständigt irrelevanta. Det absolut festligaste är kanske att hon föreslogs som nytt språkrör för Miljöpartiet, där hon alltså blev medlem alldeles nyligen som en ren teknikalitet för att kunna sitta på en ministerstol.

Sammanfattningsvis tycker jag alltså att citatet överst är intressant, därför att en person som ingen vet vad den har uträttat berömmer en annan person som ingen heller vet vad den har uträttat, dessutom just för det där arbetet som ingen någonsin har förstått innebörden av.
15 kommentarer:

 1. Tack för att du använder ordet "den" i stället för "hen" ! ( i sista stycket)
  För övrigt mycket bra skrivet, som alltid!
  Marie-Louise

  SvaraRadera
 2. Ursekta Tobbe,
  måste skratta åt din härliga analys
  som samtidigt blev en dia-lys?

  Du är som en frisk fläkt
  i ett krematorie
  Tack!

  mvh Lennart.S

  SvaraRadera
 3. Det är några år kvar till pensionen för Mona Sahlin. Vad ska de nu hitta på att sätta henne på för position? Alla vet att hon i grunden är totalt oduglig och inte kommer att erbjudas något jobb på egna meriter. Rörelsen måste rycka in och hjälpa henne igen såklart. Det är skrämmande att Mona Sahlin på allvar kunde ha blivit vårt land statsminister.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, det är väl jämförelsevis lika skrämmande att vi nu har den naive bakpotatisen Löfven som statsminister. (s) tycks producera imbeciller i en aldrig sinande ström.

   Radera
  2. Grymt bra text. Brf Sveriges styrelse med sina hangarounds slutar inte att förvåna. Nu blir det väl nån PR-byrå för Mona.

   Radera
 4. Frågan är om Mona Sahlin kan vara kvar i landet om hon ska tillsättas på någon annan samhällspost?

  Jag tror att detta blev droppen.
  Hon kommer att erbjudas en tjänst, givetvis högavlönad sådan, utomlands.

  Hur som helst, känner glädje över att inte längre behöva se hennes hånfulla flin och höra henne kalla pensionärer som demonstrerar mot regeringen för rasistiska fascister.  SvaraRadera
 5. Sahlin var väl egentligen en torped för 7k för att insinuera nazism och rasism mot SD. Kleptomanidelen råkade i detta fall ta över nazism och rasismseendet.

  SvaraRadera
 6. Absolut, rakt på spiken! Dessutom har jag träffat henne. Hon var misstänksam och sur när jag skulle ta en bild. Hon undrade vad jag skulle med den till? Jag sade det som det var, att jag tyckte det var roligt att fotografera kändisar. Och då var det OK..

  SvaraRadera
 7. Jag undrar (jag är lite konspiratoriskt lagd) om hon får någon sorts fallskärm nu när hon går 2 månader i förtid?

  SvaraRadera
 8. Urkundsförfalskning bevisad ger böter eller fängelse som påföljd. Finns det fler än Kungen i Sverige som har immunitet?

  SvaraRadera
 9. Mona har säkert både immunitet och fallskärm. Fallskärmen väl tilltagen för hennes "värdefulla" arbete.

  SvaraRadera
 10. Tidigare var Alice, av någon outgrundlig anledning, hållbarhetschef på teknikkonsultföretaget ÅF. Hon åkte runt bland Sveriges kontor och bjöd på tårta för att fira att hon hade låtit andra skriva en flummig rapport. Den dagen jag behövde ett dokument som föll under hennes ansvar, och som kunden krävde, fanns inget sådant. Jag har inga höga tankar om hennes sort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, roligt att få en glimt bakom kulisserna, såg henne en gång när hon var typ vd för "rättvisemärkt", kom att tänka på HC Anderssen... (alltså fabeln om en kejsare)

   Radera
 11. Klockrent, det enda Mona Sahlin gjort är att rikta sökarljuset åt helt fel håll genom gaffla om högerextremister som lyser med sin frånvaro. Ett riktigt stolpskott, så kan vi sammanfatta Monas insatser och kompetens.

  Mvh

  Tobbe W

  SvaraRadera