fredag 13 maj 2016

Den självgoda Malin Björk (V)
Det här är så enormt fånigt, men så är ju också Vänsterpartiets Malin Björk inblandad. Ett 80-tal EU-parlamentariker har tydligen skickat in en misstroendeförklaring mot EU-kommissionen, eftersom de anser att den inte gör tillräckligt för att stoppa hormonstörande ämnen. Malin Björk skrev under, men det gjorde även partier som Lega Nord och Front National, och då blev det besvärligt. Trots att Björk alltså stöder skrivelsen, drar hon sig nu ur, eftersom hon inte vill stå på samma lista som ovan nämnda partier.


De patriotiska partierna har inte mycket till övers för Vänsterpartiet och dess kamrater heller, men är tillräckligt mogna för att inte låta sådana känslor hindra dem från att underteckna och rösta för förslag som de stöder. Det finns ingen objektiv sanning eller naturlag som säger att det ena partiet är "godare" än det andra. Vi är många som tycker att Björk är lika obehaglig som hon tycker att hennes motståndare är.

Malin Björks självgodhet framgår redan av hennes språkbruk och tonfall, när hon talar om "de här populisterna från högerkanten" och för säkerhets skull lägger till "högerextrema". Att dessa röstade med liberaler och konservativa angående ursprungsmärkning var tydligen också förkastligt och innebär att de "hoppar på". Att inte stödja förslag man sympatiserar med, för att fel partier också stödjer dem, heter i Malin Björks värld att "hålla rent". Reportern har en klar poäng när han påpekar att Vänsterpartiet och de partier hon hatar iallafall kan komma att rösta på samma förslag i slutändan.

Denna inställning finns också i både riksdag och kommuner, och mentaliteten underblåses gärna av medierna. Om Sverigedemokraterna röstar på en proposition från regeringen, heter det att man regerar med stöd av detta parti, och övriga partier är tveksamma till att rösta på en motion som Sverigedemokraterna har lagt fram, eftersom det skulle innebära att de stöder hela partiet.

Beteendet är oerhört barnsligt. Ett parti ska rösta på den politik man vill se, och om någon annan vill se samma förslag klubbas igenom är det enbart positivt. Dessutom finns det en mängd frågor som inte är djupt ideologiskt förankrade och där det då är helt irrelevant om man i politikens huvudlinjer ser varandra som motståndare.

Vi kan för övrigt notera att Front National och Marine Le Pen särskilt framhålls därför att svenska politiker och journalister har fått för sig att detta parti är absolut "värst", trots att många andra partier inom ENF-gruppen ofta uttrycker sig hårdare. Låt oss också gratulera Sveriges Radio till att lyckas uttala samtliga utländska partiers namn felaktigt.
4 kommentarer:

 1. Haha! Detta tar sandlådan till en ny nivå. Uppskattar dina analyser spetsade med humor såsom sista meningen;-))

  SvaraRadera
 2. Parlamentariker i en folkvald församling som prioriterar det "politiska spelet" framför att rösta på de bästa förslagen bevisar vad de är av för virke. Det sitter i ett folkvalt parlament inte för att göra saker och ting bättre för medborgarna i nationen. Istället agerar de på det sätt som är bäst för deras parti.

  Vänsterpartiet är det mest oseriösa parti som sitter i riksdagen i Sverige. I hård konkurrens. Men faktum är att jag inte tror att partiledningen själv tror att den egna politiken är realistisk eller genomförbar. Vänsterpartiet maximerar istället sitt röstetal genom att alltid övertrumfa andra partier med mer kostsamma förslag. Om S säger att det finns budgetutrymme att satsa 10 miljarder på skola, vård och omsorg kräver Vänsterpartiet att 30 miljarder ska satsas på skola, vård och omsorg.

  Vänsterpartiet vet att eftersom de inte behöver ta ansvar för sin politik gäller det att alltid lova mest. På det viset kniper de röster från väljargrupper som inte förstår fundamentala saker som att en budget bör vara någorlunda i balans. Under valrörelsen 2014 pratade också Jonas Sjöstedt om vinster i välfärden så att det blödde i mina öron. Han tjatade på om ett antal vårdskandaler i privata vårdbolag men undvek naturligtvis att nämna att liknande incidenter inträffat på kommunala vårdboenden och på statliga sjukhus. Partiet är populistiskt ut i fingerspetsarna. De lovar alltid mest eftersom de vet att de aldrig behöver ta något ansvar.

  Att sitta i sitt vänsterhörn och gnälla och gorma är hela syftet med partiet. Och förstås att maximera antalet röster i valen så att partikassan och partirepresentanterna kan fyllas med på med sköna skattepengar. Någon borde lägga ett förslag om att förbjuda denna politiskt-populistiska vinstjakt!

  SvaraRadera
 3. Om rättsväsendet fungerat i konungariket hade Björk suttit i fängelse istället för EU-parlamentet: https://petterssonsblogg.se/2014/04/10/passagerarplanet-skulle-just-starta-nar/

  SvaraRadera
 4. "Det är ett parlament där alla har samma rättigheter, och ser man då ett förslag som man tycker är bra så, så skriver man på det. Det verkar ju svårt att förbjuda någon att skriva på en sådan här lista men...."
  Ja du Herman Melzer. Det framgår ju med all tydlighet vad du vill. Med tanke på att just ordet parlament i grunden betyder samtal så är det i din värld endast de som tycker och tänker på samma sätt som skall få besitta platserna för just samtal. Detta resonemang passar dock oklanderligt bra in i det virrvarr av MP o V som din arbetsplats erbjuder.
  Nä du Herman, jag får säga som en tidigare Statsminister sa till dig personligen, just i Bryssel år 2010: " BÖJ DIG I SKAM!"

  Jag själv lyssnar sällan på radio, utom när den presenteras på bloggar e.t.c. Detta kloka blogginlägg med vidhängande ljudklipp får mig att fortsätta med det.

  Lasse

  SvaraRadera