onsdag 27 juli 2016

Marine Le Pen kräver kraftfulla åtgärder

Så har jag då äntligen sammanställt det tal till nationen som Marine Le Pen höll efter terrordåden i Nice. Det publiceras här därmed några dagar sent, men dess innehåll är fortfarande högst relevant och klargör tydligt Front Nationals linje på området.

Marine Le Pen inleder med att deklarera sitt stöd för de drabbade och deras anhöriga, men i hennes fall framstår det inte som pliktskyldigt, utan åtminstone jag upplever dessa betygelser som ett uttryck för äkta engagemang. Dessutom ser hon alltid till att lyfta fram de räddningsarbetare som får ta hand om resultatet av dessa nu återkommande attacker.

Framför allt presenterar hon i detta tal en mängd konkreta och kraftfulla åtgärder, och pekar tydligt ut islamismen som den bakomliggande orsaken. Som vanligt några förklaringar:

Republikanerna (LR) är det stora högerpartiet.

Nicolas Sarkozy (LR) är före detta president och avser ställa upp i presidentvalet 2017.

Bernard Cazeneuve (Socialistpartiet) är inrikesminister.

UMPS är den nedsättande beteckningen på Socialistpartiet och Republikanerna (tidigare UMP), som anses fungera tillsammans som vår "Sjuklöver".

Operation "Sentinelle" är en militär insats som skapades efter attackerna i januari 2015 mot bland annat Charlie Hebdo.

DCRG (Direction Centrale des Renseignements Généraux) var polisens underrättelsetjänst, som 2008 slogs ihop med en annan enhet i en ny organisation.

Det som kallas för "den dubbla bestraffningen" är helt enkelt att dömda efter avtjänat straff också utvisas.

Territorialprincipen, på latin Jus soli ("jordens rätt"), är en princip för bestämmande av medborgarskap som utgår från att medborgarskap förvärvas automatiskt av ett barn när det föds i en viss stat. Motsatsen är Jus sanguinis ("blodets rätt"), som vi tillämpar i Sverige.

Kommunitarism är olika minoritetsgruppers strävan att leva för sig själva enligt egna normer och ställa särskilda krav. Marine Le Pen talar ofta om detta, och menar i klartext sannolikt muslimska grupper, men anpassar retoriken.

Molenbeek är den islamiserade stadsdelen i Bryssel som har producerat ett antal terrorister.

UOIF (Union des Organisations Islamiques de France) är en paraplyorganisation för olika muslimska föreningar som anses stå nära Muslimska brödraskapet.

9 kommentarer:

 1. Tack Tobbe!

  Nästa gång du "försvinner" kan du väl försöka meddela dina läsare.

  /dave

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag försökte faktiskt denna gång, men lyckades inte ta mig in på Google, eftersom jag endast hade tillgång till en annan dator. Men jag håller med om att det är föredömligt att avisera eventuella uppehåll.

   Radera
 2. Inte är hon rädd för att definiera "elefanten i rummet".
  Man önskade att de svenska ryggböjande politikerna kunde inse och våga ta tag i dessa eskalerande problem.

  SvaraRadera
 3. Tobbe, har du kontakter med "mannen på gatan" i Frankrike, så att du kan få del av reaktionerna i de bredare folklagren? Jag kan tänka mig att det måste vara EXTREMT impopulärt att skära halsen av en präst i Frankrike, i synnerhet i en kyrka. Även jfrt med andra terrordåd måste detta ju vara vansinnigt långt över gränsen för allt som är heligt i ett katolskt land. Så, hur stark är vreden över prästmordet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag befinner mig i Sverige, men jag har förstås vissa kontakter i Frankrike. En av dessa vänner är både medlem i FN och en hängiven katolik, och han reagerade mycket starkt på just denna attacks karaktär.

   Min uppfattning är att vreden är mycket stark, särskilt när det handlar om en from 86-åring som av alla beskrivs som en mycket sympatisk person. Men det är ju så IS fungerar; ständigt på jakt efter nya offer och groteska sätt att ta livet av dessa.

   Radera
  2. Tack för svaret! Såg f ö nyss att kyrkan som attackerades skänkte mark för bygget av den intilliggande moskén.

   Jag är förvånad över att fransmännen, som jag fördomsfullt upplever som lite hetsiga, är så tålmodiga. Som jämförelse: när muslimer mördade brudgummens far under ett ortodoxt bröllop i Sarajevo 1992, kom hämnden direkt. Gamla spänningar släpptes loss och det hela eskalerade snabbt till vansinniga proportioner.

   Radera
 4. Tack för översättningen av det här talet! Ett alldeles utmärkt tal. Inte ofta politiker säger något som verkligen betyder något i dessa stunder. Men det här tror jag på.

  SvaraRadera
 5. Tack Tobbe för översättningen. Det vore underbart om vi i Sverige haft någon politiker bara hälften så skicklig som Marine Le Pen.
  Tack än en gång.

  SvaraRadera