lördag 22 oktober 2011

Våra bröder i Europa: Front National

Nu startar bloggen en ny artikelserie - Våra bröder i Europa. Den kommer att berätta om några av de partier som står upp för de egna folken och den nationella självständigheten i respektive land. Partierna har förstås alla olika program, som i flera fall skiljer sig från vårt eget Sverigedemokraterna, men vi står ju alla så att säga på samma sida. Vi börjar med det största - Frankrikes Front National.

Partiet grundades 1972 av Jean-Marie Le Pen. Efter långsam tillväxt ökade Front National kraftigt under 1980-talet, och 1988 fick partiledaren Le Pen 4,4 miljoner röster i presidentvalet. I presidentvalet 2002 fick  Le Pen över 5 miljoner röster, vilket motsvarade 17,8 procent. Han slog därmed ut socialisternas kandidat och avancerade till den andra omgången i presidentvalet, där han dock förlorade stort mot Jacques Chirac.


Jean-Marie Le Pen i talarstolen. Le Pen är en erkänt duktig talare, som alltid sätter sina motståndare på plats (se klipp i tidigare artikel - länk)
Partiets kärnfrågor är:

 • En återgång till traditionella värderingar: göra tillgången till abort svårare eller olagligt, ge en inkomst till mödrar som inte går ut i arbetslivet, främja lokala traditionella kulturen.
 • Större oberoende från EU och andra internationella organisationer.
 • Inrättandet av tullar och andra protektionistiska åtgärder mot billig import.
 • Återinförande av dödsstraffet.
 • Stoppa invandringen särskilt från utomeuropeiska länder och inrättandet av blodsband


 • Januari 2011 övertog Jean-Marie Le Pens dotter Marine Le Pen rollen som partiledare. Marine, som även är advokat, är en mycket populär politiker, och hon har i ett par opinionsundersökningar faktiskt varit den populäraste partiledaren.
  Marine Le Pen, partiledare
  och populär politiker

   
  Länk till partiets hemsida (franska)

  Inga kommentarer:

  Skicka en kommentar