lördag 27 oktober 2012

Lexikon tar ett litet steg...

Det norska uppslagsverket Store norske leksikon byter ut ”före Kristus” framför årtal. I stället heter det numera ”före vår tideräkning”.

Länk till DN

"Skälet är bland annat att man inte vill att en religions världsbild ska vara styrande före andra. Något som en av redaktionens medlemmar kommenterar på Facebook:
”Det blir konstigt att säga att Buddha föddes före Kristus. Det är att utgå ifrån en protestantisk världsbild. Därför neutraliserar vi”, skriver redaktionsmedlemmen."

Lite festligt att man nämner Buddha av alla religiösa figurer. Är man rädd att reta upp våldsamma buddhister genom att använda den vedertagna tidräkningen? Eller är detta möjligen en eftergift för någon annan religion?

De flesta människor på jorden uppfattar det som att vi nu lever år 2008, att slagit vid Hastings var 1066 osv - oavsett vad man har för förhållande till Jesus är väl detta ganska praktiskt? Annars kan man ju ta hela steget och helt enkelt utgå från Muhammeds flytt till Medina år 622 (efter Kristus) - i så fall är det nu år 1433. Detta är ett - visserligen mycket litet och löjligt - tecken på att det faktiskt sker en anpassning till Islam. Det finns många mer betydelsefulla sådana...

1 kommentar:

  1. Dumhet når inga gränser. Vems tideräkning? Vems "före vår tideräkning"? Kan bli verkligen tokigt när vissa är så rädda att kränka vissa andra (ingen nämnd).

    SvaraRadera