torsdag 1 november 2012

Humor: Jan Helin och självbilden
Jan "olika" Helin (som ju bor i helsvenska Äppelviken i Stockholm) är en man med ett speciellt uppdrag och en speciell uppfattning om sig själv.  I sin söndagskrönika berättar han om sitt besök i Ungern där "stöveltramp från fascister" ekar.

"En ny medielag i Ungern bevakas av ett särskild medieråd som utses direkt av premiärministern. De har rätt att bötfälla medier som rapporterar obalanserat."
Haha - detta måste ju onekligen ge kalla kårar! Tänk om svensk media bötfälldes varje gång de rapporterade obalanserat....
(Ja, det står "särskild" - antar att budskapet är så viktigt och trängande att korrekturläsning inte känns relevant.)

"Journalister skriver inte vad som helst bara för att man får. Journalistik är yttranden, granskningar innanför en ram av värderingar och etik. Det är därför den är en viktig del av en demokrati."
Bloggen tolkar detta som att Helin ser sitt journalistuppdrag som att inte skriva om "vad som helst", utan att de ska vara inramade av hans "värderingar".

"Jag lämnar hotellet för att gå till Budapests berömda synagoga. Väl ute på gatan lockar indiansommaren, kollegor, en öl och en gulash på en uteservering plötsligt mer.
På planet hem somnar jag med näsan i Bengt Jangfeldts fantastiska biografi över alla tiders svenska hjälte Raoul Wallenberg."

Slutklämmen blir också lite humor. Jag misstänker att undermeningen är att det kanske inte bara finns en svensk hjälte, utan två, om man betänker Jan Helin och hans kamp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar