fredag 2 november 2012

Mona Sahlin vs Erik AlmqvistIgår hade TV4 bestämt sig för att debattera invandring och integration. Man hade, berömvärt nog, bjudit in Sverigedemokraterna, representerad av riksdagsledamot Erik Almqvist. En integrationsdebatt utan SD blir ju meningslös, och brukar resultera i ständiga försäkringar om "generös asylpolitik", öppenhet osv. Som motståndare hade man bjudit in det gamla mångfaldsspöket Mona Sahlin. Kommer ni ihåg henne? Efter en misslyckad period som partiledare, några misslyckade kandidaturer till internationella toppjobb, har hon nu tydligen hamnat i styrelsen på Expo, av alla platser. Helt logiskt egentligen - hennes enda kvalifikation efter ett liv i politiken är väl just fixeringen vid "mångfald".

Debattledare är den fullständigt partiske Ulf Kristofferson, som genomgående hånar och ifrågasätter Erik Almqvist, medan han intar en underdåning och beundrande hållning gentemot Mona Sahlin.

Länk till Tv4 Play

Ulf Kristofferson utgår från SDs nya kommunikationsplan, som är framtagen för att alla våra representanter runt om i landet skall tala samma språk, vilket kan behövas när partiet växt så snabbt och har många nya invalda politiker. Kristofferson inleder dock med att förklara att den är till för att företrädare inte ska kalla journalister "rövskallar" och inte ställa till med krogbråk. Den första spydigheten syftar på Jimmie Åkessons omdöme om Kristofferson i en bilfärd från ett möte. Detta måste ha varit en höjdpunkt i Kristoffersons karriär, så han väljer att börja med det. Efter att ha sett hur han agerar i detta program förstår man Jimmies irritation. Hans andra lilla kvickhet syftar antagligen på ett tjafs med en krogvakt som Erik Almqvist var med om för länge sedan. Det har naturligtvis ingen relevans alls, och är något de flesta varit med om i sina liv.

Mona återkommer förstås flera gånger gånger till att ett det aldrig funnits ett svenskt Sverige, och använder sitt eget kaotiska liv som ett exempel. Hon har nämligen en dotter med en chilenare, för övrigt samma dotter som Mona försökte mygla in på ett attraktivt ambassadjobb.

Titta gärna på hela debatten - jag undrar om någon känner att Mona vann den. Notera också hur Ulf och Mona gått samman och bestämt sig för att fokusera på någon rad i SDs program om folkdans, vilket ägnas en orimlig stor uppmärksamhet i en debatt som skall handla om invandring. Med tanke på hur de övriga två betedde sig, tycker jag gott att Erik Almqvist kunde varit lite mer offensiv, men vann - det gjorde han.

En liten rolig detalj är att Mona som exempel på vad som binder ihop oss i landet nämner "hiphop".Inga kommentarer:

Skicka en kommentar