lördag 3 november 2012

Liten debatt om SDs siffror


På DN visas en liten debatt om SDs uppgång i opinion. Inget särskilt med detta lilla inslag, men det är som vanligt intressant att se i vilken värld medieeliten lever, och hur inskränkta de faktiskt är. Jag tänkte som vanligt kommentera några uttalanden:

På frågan om vad uppgången beror på, inleder den förste kommentatorn med att prata om att konjunkturen har gått ner. Detta har vi hört förut, och jag tror fortfarande inte det är sant. Resonemanget lyder någonting i stil med att människor blir oroliga för sin ekonomi och väljer då att proteströsta - eller något sådant. Som vanligt kan man inte föreställa sig att väljarna är tänkande människor som faktiskt röstar på SDs partiprogram.

Sedan blir det lite roligt. Programledaren Jenny Nordlander ställer frågan:
"Har det blivit mer ok att säga att man är sverigedemokrat?"
Eva-Karin: "Ja, det kanske det är. Jag har aldrig, som tur är, hört någon säga det."
Viktor: "Ja, alltså....det beror väl på i vilka sociala kretsar man rör sig i."

Dessa uttalanden visar på ett ypperligt sätt problemet med Sveriges medieelit. Man rör sig i speciella kretsar, och absolut inte i några kretsar som en sverigedemokrat kan tänkas finnas i. Man har aldrig hört någon säga att den är sverigedemokrat, och det tycker man är tur. Kanske är det inte så konstigt att det finns en enorm klyfta mellan vad som dryftas i media och vad vanliga människor talar om.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar