söndag 18 november 2012

Svar på era frågor - fråga imamen


Eftersom det är meningen att islam skall bli ett allt större inslag i Sverige, är ni kanske många som har lite frågor om kring hur ni bör leva framöver. Samir Muric i Eslöv, som studerar till imam, har nu startat en hemsida där man kan få svar på sina frågor från riktiga imamer. Skånska Dagbladet har träffat den blivande imamen, som berättar om hemsidan.

Sidan är ännu ganska tunnsådd med frågor och svar, men några saker blir iallafall klargjorda. Hemsidan

Fråga:Jag har hört att det inte är tillåtet att ge talaq (skilja) ens fru om hon har menstruation, eftersom hon inte är ren.
Svar:Det är sant att man inte ska ge sin fru talaq under menstruation. Men om man gav sin fru talaq under menstruation kommer denna talaq att vara giltig.

Sidan verkar ha inspirerats av, och hämtat mycket från, http://askimam.org/. Denna sida är mer omfattande och därmed mer upplysande. Exempel härifrån (min översättning och avkortning):

Fråga:
Bör vi säga salaam till muslimska kvinnor på arbetsplatsen?
Svar:
Vi är inte bara befallna att inte bedriva otukt, utan snarare att avhålla oss från allt som leder dit. Följaktligen är det otillåtet att tilltala och umgås med det motsatta könet om det inte finns anledning.

Fråga:
Jag är en sunni-muslim och jag älskar en icke-muslimsk flicka
Svar:
Broder, låt mig vara ärlig. Det är haram att gifta sig med en kvinna som är icke-troende. Oavsett om det sker i domstol eller mashid, äktenskap med en avguda-dyrkare är ej tillåtet för en muslimsk man.

Titta gärna in på någon av sidorna. Där finns direktiv in i minsta detalj av livet.

Jag tycker att var och en får bli salig på sin fason. Dock är det, om man tittar närmare på liknande texter, svårt att se hur en stor mängd muslimer någonsin skall kunna integreras i ett västerländskt land. Eftersom dessa krav och riktlinjer är absoluta, så måste alltså samhället runt dem omvandlas.

 

11 kommentarer:

 1. Samir Muric pratar strunt.

  Det finns sedan tidigare t.ex

  http://www.islamguiden.com/
  "En av de största och äldsta sajterna om islam på svenska."

  http://www.islamiska.org/
  Islams lära, Profetens traditioner m.m.
  fast inte bara på svenska.

  Sedan har vi annat som
  http://www.halalcertifiering.se/

  SvaraRadera
 2. Ah, ok. Tack för tipset - ska ta en titt på dessa.

  SvaraRadera
 3. I Eslöv finns ju också "experten" på integration, Ingemar Jeppsson.

  Han är trots sin unga ålder en av Eslövs största bidragstagare (kommunalrådspension, dvs får bidrag för att ingenting göra trots att han är fullt arbetsför).

  Nu ska Eslövs kommun stoppa in mer pengar i Jeppssons fritidssysselsättning, Herbert Felix-institutet.

  http://www.skanskan.se/article/20121115/ESLOV/711159852/1005/-/felixinstitut-far-14-miljoner

  Detta institut ska bl.a "forska" och främja invandrares företagsamhet.

  Ta gärna och kontakta Jeppsson och fråga hur detta ska gå till om man följer islams levnadsregler.


  Jeppssons bagkrund. Studier i ekonomi på gymnasienåvå, därefter affärsinnehavare i Flyinge. När affären inte gick bra så fick det bli politikkarriär istället. Dvs hans erfarenhet av arbetslivet är att göra fiasko, därefter har skattebetalarna fått stå för hans försörjning istället.

  SvaraRadera
 4. @ Anonym, Samir talar inte strunt. De hemsidor du talar om är inte frågor&svar-portaler, utan enbart artikelhemsidor.

  SvaraRadera
 5. Tobbe, Islam är förenlig med Sverige och det du belyser är vinklat i bemärkelsen att du inte nämnt att fragaimamen.se bara ansvarar för det de publicerar och att hemsidorna som citeras inte nödvändigtvis har rätt i allt det de säger - människor kan begå fel. Dessutom hittar du alltid lärda som är mer konservativa än andra i alla grenar av livet, såväl religion som politik. Fragaimamen.se har valt att publicera de svar som de anser stämmer överrens med det de står för och det som muslimer i Sverige i stora drag är ense om.

  SvaraRadera
 6. Hur kan en denna kille ge *OFFICIELLA* svar om islam?

  Tillfrågas Allah om vad som är "rätt" eller "fel" eller görs uttolkningen av honom själv tillsammans med andra "lärda män"?

  SvaraRadera
 7. Oj, här har de den kloka och rättslärda man som kan bli domare i Eslövs shariadomstol !

  Kvinnor göre sig ej besvär.

  SvaraRadera
 8. Tobbes Medieblogg19 november 2012 18:05

  Jag påstår inte att jag är expert inom ämnet. Experter torde dock just dessa imamer vara, och tydligen söker människor också svar från dem om alla livets områden. Jag menar att det är naivt att tro att människor som ser religionen som det absolut främsta, skulle släppa alla dessa principer för att de passerar Sveriges gränser. Och när jag tar del av dessa principer, anser jag att de står mycket långt ifrån de värderingar vi har i Europa. Människor får gärna följa dessa läror, men jag ser ingen anledning till att vi ska låta en så fulltständigt främmande kultur växa här.

  SvaraRadera
 9. Ja Tobbe, vad tillför dessa människor med sin medeltida vidskepelse Sverige ?

  Bråk, hedersvåld, kravaller, krav på särlagstiftning mm.

  Så ska de ha specialla gravplatser också, naturligtvis. Även efter döden ska de särbehandlas.

  SvaraRadera
 10. Tobbes Medieblogg19 november 2012 21:04

  Ja, någon vis man sa angående Europa och dessa nya kulturer: det är svårt att säga exakt vad Europa är, men det är tydligt vad det INTE är: hedersmord, klankultur, stympning, stening...

  För övrigt: När jag var inne på dessa sajter funderade jag på om jag skulle ha en återkommande artikel varje dag med en fråga och ett svar. Å ena sidan vore det lite roligt, å andra sidan skulle det kanske bli lite väl mycket islam. Personligen är jag trött på att höra om islam varje dag och tjafs om slöjor, halal, badtider, osv. Skulle vilja höra lite om buddhism eller shintoism någon gång. Helt absurt att vi i Europa måste ta ställning till om man ska skaka hand, visa håret, ha egna badtider och tusen andra saker vi inte bryr oss om.

  SvaraRadera
 11. "– Jag vill visa att vi muslimer inte är ett hot för detta lands utveckling, utan snarare tvärtom vill bidra på alla möjliga sätt för att landet ska gå framåt och bli bättre!" säger imamstudnten.

  Bland annat får vi på fragaimamen.se veta att

  Det är dock inte tillåtet för en muslim att deltaga i ett icke-muslimskt evenemang, t.ex. att ge julkort, gå på julfester och spelningar o.s.v. Anledningen till detta är att genom att delta på deras religiösa högtider och aktiviteter kommer man indirekt att godkänna deras trosuppfattningar och/eller religion.

  och

  Julen är inte vår högtid och det är därför inte tillåtet för oss att uttrycka glädje och lycka eller att utbyta gåvor, ha julgranar, dekorativ belysning, etc. etc vid detta tillfälle. Du måste lära dina barn islams sanna värdegrund så att de kan förstå den från tidig ålder.

  Islamstudenten vill alltså göra detta för att han "vill bidra på alla möjliga sätt för att landet ska gå framåt och bli bättre!"

  7 av riksdagens 8 partier tror på honom.

  SvaraRadera