lördag 22 december 2012

2013 blir tungt för vårt land



I dagens Aftonbladet kommenterar Lena Mellin finansminister Anders Borgs prognos för nästa år.

­"Medan svenska folket definitivt gick in i juldimman levererade Anders Borg en ny prognos för ekonomin och arbetslösheten.
Det var ingen trevlig julklapp.
Statens finanser går med större underskott och fler blir av med jobbet än han trodde tidigare."

Aftonbladet är officiellt en socialdemokratisk tidning, så att de kritiserar allians-regeringen är inte förvånande, men denna prognos är ändå interessant läsning. Bland annat förväntas arbetslösheten stiga med 25000 personer, och statens underskott bli dubbelt så stort jämfört med tidigare prognos, 15 miljarder kronor.

Anders Borg själv säger:

"Återhämtningen kommer att bli sen och klen. Arbetsmarknaden får betraktas som svag och mager."

Det finns dock ett område där vi inte behöver se några nedskärningar. Jag talar förstås om asylpolitiken. Så här skriver Migrationsverket själva:

"Migrationsverket höjer prognosen för antalet nya asylsökande från 34 000 till 38 000 i år, och från 33 000 till 41 000 nästa år. Den förväntade ökningen, som domineras av asylsökande från Syrien, Afghanistan och Somalia, ställer nya krav på hela systemet för mottagande, bosättning, etableringsinsatser och kommunala åtgärder."

"Även antalet anvisningsplatser för ensamkommande barn måste öka för att inte barnen ska bli kvar i ankomstkommunerna. Det är av yttersta vikt att fler platser runt om i Sveriges kommuner görs tillgängliga för de här barnen och ungdomarna."

Det är ingen rolig framtid Sverige går till mötes.

Ledare i Aftonbladet
Ledare i GP
Artikel i DN

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar