lördag 22 december 2012

"Be om ursäkt en gång för alla, Billström"



Martin Ericsson som är doktorand i historia vid Lunds universitet har i dagens Aftonbladet fått in en väldigt fin och väldigt verklighetsfrämmande artikel. I korthet går den ut på att Tobias Billström, som föreslagit visumtvång för länderna på västra Balkan, därmed fortsätter ett historiskt förtryck av romer.

"För två år sedan stödde han polisens utvisning av ett antal romska familjer med motiveringen att de ägnat sig åt tiggeri, trots att tiggeri ännu inte brottsligt och trots att EU-medborgare har rätt att vistas i ett annat EU-land i tre månader utan att behöva redogöra för sin sysselsättning."

Visst, men det är ju snarare detta som är problemet. Att vi i tre månader tvingas härbärgera människor, som enbart är här för att tigga och begå brott. Det är också vanligt att romer från Balkan söker i asyl i Sverige, trots att de (liksom dessa länders övriga medborgare) saknar asylskäl. De känner naturligtvis själva till att de saknar asylskäl, men målet är att uppehålla sig här under processen för att helt enkelt kunna leva på Sverige. Ett visumkrav skulle vara välkommet, så att dessa personer inte kommer in i landet till att börja med. Tyvärr kommer det att drabba övriga medborgare från dessa länder, men det är ett pris värt att betala. 

"Det finns historiska paralleller mellan vår tids tiggeridebatt och den som ägde rum för hundra år sedan. En av dessa är tendensen att ge etniska grupper skulden för problemen."

Sådär - då var det paralleller till hundra år tillbaka i tiden igen. Det handlar ju här heller knappast om att ge en godtycklig grupp skulden för godtyckliga problem. Det handlar om att just romer visat sig komma hit för att tigga och begå brott, något vi inte måste välkomna.

"1914 års utvisningslag, som upphörde först 1954, stadgade att ”zigenare” skulle avvisas redan vid gränsen. I den proposition som låg bakom lagen motiverades de stängda gränserna med hänvisningar till att ”zigenareband” drog land och rike runt och försörjde sig som ”yrkestiggare”."

Det som är mer chockerande är väl snarare att denna grupp, efter hundra år, fortfarande uppvisar samma beteende.






.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar