lördag 15 december 2012

Apropå stereotyper


Det är mycket tal om stereotyper i dessa dagar. Vår tids fixering och känslighet kring hudfärg tar sig ofta bisarra uttryck. Det senaste exemplet är ju att några sekunders tecknade dockor anses för rasistiska för att ens kunna visas. För några år sedan uppstod dock en ännu mer bisarr debatt, den gången kring Star Wars Episode I - The Phantom Menace. Den nu aktuella dockan i tomteverkstaden skulle kanske kunna uppfattas som en svart person, men i Star Wars lyckades man till och med få rymdfigurer att framstå som rasistiska karikatyrer. Det handlade om två figurer:


Jar Jar Binks. Ett antal debattörer menade att denna figur var en stereotypisk "neger". Detta baserade man dels på att hans rymddialekt påminde om karibisk engelska, och dels på att han var korkad och klumpig.


Watto. Detta menade man var en stereotypisk "jude". Detta baserade man på, förutom hans rymddialekt, att han hade stor näsa och var girig.Jag måste vara en ovanligt fördomsfri person, för sådana kopplingar gjorde jag överhuvudtaget inte. Det verkar som vanligt som att de "toleranta" är de som sitter på mest stereotypa uppfattningar. För att hitta dessa stereotyper överallt måste man besitta både fantasi och en viss fixering. Särskilt om det handlar gröna utomjordingar på avlägsna planeter...4 kommentarer:

 1. Kom igen nu! Inte kunde du väl se Jar Jar utan att tänka på en pårökt jamaican???

  (Men att Watto skulle vara judisk undgick mig däremot.)

  SvaraRadera
 2. Haha, nä, faktiskt inte. Att han däremot var ett allmänt jobbigt inslag är ju alla överens om...

  SvaraRadera
 3. Hahaha helt sjukt. Jag har hela tiden sagt att när det gapas om censur och förbud, så säger det mer om de som gapar om detta än om någon annan. Om man vill förbjuda t ex pepparkaksgubbar för att någon kanske kan bli stött - då är det nog denne person själv som tänker "ras/hudfärg"... Tycker dessa pk-idioter borde tänka på att det är inte alltid genom sig själv man känner andra!

  SvaraRadera
 4. Exakt - det var det som var min poäng med detta inlägg.

  SvaraRadera