måndag 17 december 2012

Dagens krönika: Susanna Birgersson


"Ett tidigare etniskt relativt homogent, kristet, patriarkalt präglat samhälle är fortfarande under omvandling. Mot mångkultur, jämställdhet och åtskiljande av stat och religion. Övergången är inte fullbordad och det är inte alltid självklart hur det nya ska integreras med det gamla."

DN bjuder idag på ytterligare en av dessa krönikor vi lärt oss att känna igen vid det här laget. Låt oss börja med att titta på citatet ovan. Det finns tydligen ett gammalt (svenskt) och ett nytt (mångkulturellt) att förhålla sig till, men framför allt, övergången är inte fullbordad! Att sedan vårt nya, mångkulturella samhälle skulle präglas av jämställdhet är ju rent nonsens. Vad vi importerar är kvinnoförtryck, hat mot homosexuella, förakt mot icke-muslimer.

Susanna Birgersson avsluter med precis den typ av barnslighet som alltid präglar PK-krönikor:

"SD:s spår är en återvändsgränd: Det som utmärker en svensk är att hon tänker på ”björk” när hon hör ordet ”träd”, som Jimmie Åkesson sa för några veckor sedan. I så fall borde vi nog göra upp med arvet efter den landsförrädare som introducerade saffran och fick många svenskar att börja associera den gula, osvenska kryddan med lucia – för övrigt en tradition med tvivelaktigt ursprung, även den."

Slutligen skulle jag vilja uppmana SDs företrädare att undvika att dras in i dessa diskussioner kring "svenskhet". Visserligen älskar journalister att dra upp det, men det leder bara till nonsens, och tar fokus från den viktiga problematiken kring invandringspolitiken.



2 kommentarer:

  1. En SD-politiker skulle kunna på en irrelevant detaljfråga svara något i stil med: "Jag har märkt en benägenhet att snärja in sig i detaljer och individfrågor från journalisternas sida. Jag tycker att den diskussionen är överstånden nu och vill att vi tar upp övergripande politiska frågor istället, som t.ex. [valfri fråga]. Men det kanske strider mot din journalistiska agenda?"

    SvaraRadera
  2. Ja, till exempel. Jag kan beundra Jimmie Åkessons tålamod, när han för hundrade gången svarar på huruvida Zlatan är svensk, men intrycket blir till slut ändå att SD-representanter sitter och utvecklar olika teorier kring svenskhet. Det spelar ingen roll om Zlatan är svensk, bosnier eller från Zimbabwe - vi väntar nästa år 54000 asylsökande till ett land som saknar både bostäder och jobb.

    SvaraRadera