torsdag 20 december 2012

En ny Raoul?


"Tänk om en svensk diplomat i Syrien delar ut pass till alla i behov av skydd så att de kan ta sig hit.
En Raoul Wallenberg i flyktinglägren. Tänk om en svensk diplomat tar sig in i Somalia och delar ut pass till dem som behöver en tillflyktsort."









Dessa rader skriver Peter Kadhammar i dagens Aftonbladet. Han menar antagligen att eftersom det svenska flyktingmottagandet är alldeles för begränsat, bör vi ha personer på plats som kan dela ut svenska pass direkt, så att "alla med behov av flykt kan ta sig hit". Visst, Syrien och Somalia är två platser som uppmärksammas i media, men som journalist borde Peter veta att det förekommer mänskligt lidande på en mängd andra platser i världen. Vi borde då också skicka personer med svenska pass till exempelvis Kongo-Kinshasa, Sudan och Eritrea.

Eller är det möjligen som vanligt, att krönikan inte har så mycket med verkligheten att göra, utan endast är ett poserande för de andra i mediedammen? Ja, att döma av bilden är nog just poserande närmast sanningen.

"Skulle svenskarna resa sig och ropa:
– Äntligen har vi en ny Raoul Wallenberg!"

Nej, det skulle jag inte tro. Sverige tar idag emot fler flyktingar än vi kan absorbera. Några ryggdunkningar och stipendier från det övriga etablissemanget skulle han däremot kunna räkna med.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar