fredag 14 december 2012

Notis: Klipp i Kalle AnkaSom vi redan har noterat kommer det att bli en ovanligt politiskt korrekt jul i år. Efter pepparkaksgubbe-historien och det bisarra lucia-firandet, är det nu dags att klippa i julaftonens Disney-program. Det visar sig nämligen att det i det berömda leksakståget förekommer en stereotyp svart flicka och en stereotyp jude (för att vara korrekt föreställer de inte en svart och en judisk person, utan dockor). Själv har jag nog sett denna parad några gånger, men faktiskt aldrig tänkt på att den där dockan skulle vara jude. Men, men, nu kommer vi att slippa fundera över det, för nu klipps de bort.

Alltså, ingen av dessa olika incidenter är särskilt mycket att hetsa upp sig över. Dock ger de tillsammans bilden av en väldigt nervös och ideologisk tid, där varje bok och varje program noga måste granskas för att platsa i vår tids statliga ideologi.

Artikel i Aftonbladet

Här finns för övrigt hela tomteverkstadsavsnittet. Vill varna känsliga tittare för att det 3.33 dyker upp en stereotyp av en vit person.

Artikel i Svd
Artikel i Aftonbladet II5 kommentarer:

 1. Det var någon som tog illa upp då den personen såg den mörka söta dockan o den gröna gubben i leksaksparaden, o då är Sverige snabba med att ändra på detta för att göra rätt för sig. Men om JAG tar illa upp? bryr sig Svea Rike då? nope. O det är just det jag gör nu av detta löjliga klipp i Kalle Ankas jul. Otroligt tramsigt att hålla på så här. Det går för långt nu.

  Men som du skrev, så har jag inte heller tänkt på att denna gröna gubbe skulle vara jude, tyckt bara att han dansat lite roligt o har en grön julig klädsen med lite skägg. som tomten (minus den gröna dräkten)

  SvaraRadera
 2. Det blir ju omvänd censur - får barn inte leka med "svarta" dockor?? Eller med tjejer med blont hår?? Eller farbrorn med kärran - fattar inget!! Crazy!!

  SvaraRadera
 3. Nu är det alltså till följd av bolaget Disneys egna direktiv som SVT klipper i programmet, vilket gör att man inte riktigt kan jämföra det med luciafirandet eller pepparkakehistorien, som efter vad jag har förstått det som är, så att säga, mer "lokalt". Att programmet överhuvudtaget klipps kan även jag tycka är anmärkningsvärt, men att påstå att detta är en del i nån slags uteslutet svensk, politisk korrekhet stämmer inte riktigt. Disneys ledning sitter ju knappast i Sverige. /Polyglot

  SvaraRadera
 4. Nej, jag vet att det i detta fall kommer från Disney. Dagens fixering och nervositet kring "ras" är ju inte begränsad till Sverige, även i USA tar det ju sig absurda uttryck.

  SvaraRadera
 5. Så de tar borta svarta från tecknade serier, det gjorde bokbrännarna på kulturhuset också i Tintin. Det blir svårt att tolka det, bort med svarta, låt bara vita och andra figurer finnas kvar. Det är lite rasistiskt och fördomsfullt att tro att vi inte tål se svarta.

  SvaraRadera