söndag 30 december 2012

Redan "Cordon Sanitaire" i Helsingborg!



Mina trogna läsare vet att jag tror att en bred koalition mellan S och M, för att utestänga SD, är fullt möjlig efter valet 2014. I bland annat Helsingborg, är detta redan verklighet, vilket Helsingborgs Dagblad idag berättar om.

"Helsingborgs tredje största parti – men långt från makten. Sverigedemokraterna har en diger lista på förslag som fått nobben."

"SD vill att Helsingborg slutar ta emot ensamkommande flyktingbarn. SD vill ha bort modersmålsundervisningen. SD vill ta bort stöd till invandrarförening. Och så vidare.
Nej, nej och åter nej, lyder besluten som fattats i fullmäktige och andra politiska församlingar i Helsingborg."

Skälet till denna isolering är alltså att S och M har valt att samarbeta för att bilda majoritet. Båda partier motiverar detta med att de inte delar SDs värdegrund när det gäller "alla människors lika värde". S och M har förstås en demokratisk rättighet att bilda koalitioner med vem de vill, men det blir lite absurt när de två traditionella huvudmotståndarna i svensk politik går samman för att göra någon sorts markering mot ett tredje parti. Att man sedan röstar ner SDs mycket förnuftiga förslag är bara tragiskt.

"Cordon sanitaire" är ett franskt uttryck som betyder ungefär "karantänavspärrning", och avsåg ursprungligen en barriär mot smittspridning. Senare har det fått en politisk betydelse, där man försöker att isolera en ovälkommen ideologi. När det nationalistiska partiet Vlaams Blok blev största parti i Antwerpen, gick samtliga andra partier - från borgerliga till kommunister - samman i en Cordon Sanitaire, för att utestänga partiet från allt inflytande.

Efter valet 2014 skulle vi i Sverige mycket väl kunna få se dessa utestängningskoalitioner i både riksdag och kommuner. Det vore önskvärt om partierna pressades redan innan valet på hur de har tänkt att forma majoriteter, så att väljarna blir medvetna om att exempelvis en röst på FP kan innebära en röst på socialdemokratiskt styre. Det bästa för landet är förstås en röst på Sverigedemokraterna.







10 kommentarer:

  1. Jag delar din bedömning om att ett sannolikt utfall efter valet är ett samarbete mellan S och M, möjligen även inkuderande andra partier från sjuklövern. Troligen kommer det att presenteras som någon form av samlingsregering mot rasism. Men innan dess lär man nog göra precis allt för att förhindra en stor framgång för SD.Medidrevet som vi har sett på sistonde tror jag endast är en mild västanfäkt jämfört med vad som komma skall.

    Förbud mot anonyma bidrag är något som jag länge har trott skulle komma och det verkar nu genomföras. Uppenbarligen är detta riktat rakt mot SD. Detsamma gäller reglerna som infördes vad gäller “tomma stolar”. Räkna med ytterligare angrepp på SDs förmåga att överleva ekonomiskt. Vidare kan man nog utgå från att det kommer kraftfulla angrepp på alla SD vänliga bloggar.

    Sannolikt arbetar redan SÄPO för högtryck med att identifiera vilka som står bakom t.ex Avpixlat. Redan nu kan man gissa att EXPO har en roll i detta och min gissning är att inom ett år har vi någon form av officiellt samarbete mellan EXPO och SÄPO. Möjligen skapas en ny polisorganisation i stil med ekobrottsmyndigheten som endast arbetar med “hatbrott”. “Hatkrim” låter väl som en trolig förkortning i folkmun. Kombinera detta med några dedikerade åklagare och kanske ytterligare lite hårdare lagstiftning och sen är det bara att börja bygga omskolningsläger för de fällda “hatbrottslingarna”.

    En annan möjlighet är att man går samma väg som Belgien, där uttrycket "cordon sanitaire" som du korrekt påpekar först användes i politiska sammanhang. Där använde man, förutom denna utfrysningstaktik, främst ekonomiska metoder.
    Först förbjöd man partier från att ta emot bidrag från någon annan än staten och sen förklarade man att just Vlams Blok inte hade rätt till statsbidrag. Partiet fick sen upplösas, trots att det var störst i den flamländska delen av landet. Visst, det återuppstod sen under annat namn men har aldrig återfått samma styrka.

    Utlandssvensk

    SvaraRadera
  2. Tack för ditt intressanta, om än något pessimistiska, inlägg. Jag har svårt att tro att man hinner klämma åt SD ekonomiskt innan valet, däremot kommer nog medierna att skärpa tonen ytterligare...

    SvaraRadera
  3. Tja, jag har följt svensk immigrationspolitik sen 80-talet och lämnade landet i mitten på 90-talet pga. missnöje med densamma. Efter denna flytt har jag sett hur svensk politik år efter år har blivit allt tokigare samtidigt som i princip alla andra länder i västeuropa har vaknat upp och infört kraftigt skärpningar vad gäller immigration från tredje världen. Givet denna bakgrund är det helt enkelt inte ärligt att vara optimistisk angående Sverige men visst hoppas jag att något mirakel kommer att inträffa som gör att jag får helt fel. Den som lever får se......

    Utlandssvensk

    SvaraRadera
  4. Jag förstår dig. Själv tror jag också att det kommer att bli värre, att vi måste nå botten, innan vi kan vända skutan.

    SvaraRadera
  5. Spännande blir det säkert!

    Kul att du länkar till Cavatus. Jag har gjort några översättningar av JCs krönikor som ligger uppe där och har även skrivit ganska många kommentarer. Det är viktigt att sprida information om det som händer i Sverige på språk som resten av världen kan läsa.

    Gott Nytt!

    Utlandssvensk

    SvaraRadera
  6. Ja, jag funderade i början på att göra en engelsk version av varje inlägg. Dock är ju många av mina inlägg ganska inhemska, så jag tyckte inte riktigt att det var värt mödan. Har dock lagt till en maskinöversättningsversion...

    SvaraRadera
  7. @ Utlandssvensk
    S och M bildar "samlingsregering mot rasism"?
    Ska dom ta med centern också, med deras muslim-anpassade krav på att tillåta månggifte, avskaffa skolplikten och införa fri invandring?

    Då står svenska folket inför valet mellan pest eller kolera. Att välja mellan att bli utplånade eller att starta inbördeskrig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Centern och MP står för ungeför samma immigrationspolitik, så de kan nog få komma med. FP är dessutom gammla pålitliga immigrationfanatiker, så även de bör vara välkommna. Kanske blir det alla övriga partier?

      "Då står svenska folket inför valet mellan pest eller kolera. Att välja mellan att bli utplånade eller att starta inbördeskrig"

      Ja, det stämmer. Min gissning är att vi väljer utplåning även om en del säkert kommer att göra motstånd. Själv har jag lämnat landet delvis just för att jag inte vill att mina barn skall tvingas in i läget där de måste välja mellan enbart otrevliga alternativ. Nu bor vi sen länge i Schweiz, där man inte alls är interesserade av att begå nationellt själmord.

      Utlandssvensk

      Radera
  8. Det går inte att stoppa en folkrörelse likt Sverigedemokraterna.

    SvaraRadera
  9. Vakna: Nej, men du kan lita på att de kommer att försöka! Dock kommer samhällsutvecklingen att göra att vi fortsätter växa...

    SvaraRadera