lördag 26 januari 2013

Dagens citat: Om moskén i Eslöv


Adnan El Tahan och Fouad El Tahhan
"Vi har länge kämpat för en moské i Eslöv. Det finns 4 000 muslimer i kommunen och alla får inte plats här vid våra stora högtider, och vi kan inte göra allt vi skulle vilja i den här lokalen."
Adnan El Tahan, ordförande Eslövs islamiska kulturcenter


"Och Eslöv skulle få ett bättre rykte och bli mer attraktivt för muslimer i andra kommuner."
Fouad El Tahhan, sekreterare Eslövs islamiska kulturcenter

Det finns mycket att säga om det här. Bland annat är det ju helt fantastiskt att det tydligen finns 4000 muslimer i Eslöv, en siffra som skulle vara för mycket till och med för Stockholm. Där finns det ju förstås ännu fler.

Muslimers självbild är som vanligt intressant. Rent objektivt skulle ett moskébygge knappast ge staden bättre rykte, men det viktiga är att det skulle vara attraktivt för andra muslimer, och det är ju ändå de som räknas.

Två möten har föreningen haft med miljö- och samhällsbyggnadsnämnden, berättar de. Då har man diskuterat möjligheten att få ta över mark någonstans på Bergaområdet och bygga en moské. Föreningen har också bett om hjälp med finansieringen. Fouad tillägger:

"Vi muslimer måste själva äga moskén och marken. Det är väldigt viktigt för oss."

Ja, det tror jag säkert. Det skulle ju vara en enorm skymf om denna mark ägdes av otrogna.

Artikel i Skånskan
Artikel i Fria Tider

14 kommentarer:

 1. "Eslöv skulle få ett bättre rykte?"
  Ja garanterat utan moske.

  SvaraRadera
 2. Finns det ingen tom Filadelfiakyrka de kan ta över - som i Flen:

  http://www.svt.se/nyheter/sverige/en-frikyrka-i-veckan-laggs-ned

  "Antalet muslimer växer i Flen.."

  SvaraRadera
 3. Jag undrar, om vi hade flyttat till ett muslimsk land, hade de då byggt en kristen kyrka till oss??? Ska vi bli väckta morgon och kväll när där kallas till bön. Nej tack icke i Eslöv, men i Örtofta kan de bygga en...

  SvaraRadera
 4. Bygg moske´n på en stor pråm, och skicka den sedan till Arabvärlden där de hör hemma!

  SvaraRadera
 5. VILKET LAND E VI I NU??? finns säkert nerlagda fabriker/företag med stora utrymme som går att ta över att ha som samlingsplats istället för att bygga mitt i eslöv.

  SvaraRadera
 6. Idioterna som idag styr skutan Sverige kommer att få sitt straff! Landet är ett U-land inom 10år om detta fortsätter, så det är DAGS NU!!!

  SvaraRadera
 7. Vad är det för fel på muslimer? Eller en moské? Fattar inte riktigt problemet.... Hellre en moské än en ful IKEA-byggnad t ex.

  SvaraRadera
 8. Skillnaden är väl att man på IKEA köper möbler, medan man i moskén ägnar sig åt en bisarr ideologi, som står i direkt konflikt med ett civiliserat samhälle. Det största problemet med en stor grupp muslimer i ett land, är att de kräver anpassning av såväl övriga samhället som dess medborgare, vilket leder till konflikter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Tobbe! En helt annan fråga...
   Igår fanns ditt blogginlägg om Peter Melinder
   länkat från artikeln i Skånskan.se på följande
   länk.

   http://www.skanskan.se/article/20130127/ESLOV/701259869/1005/-/maste-vanja-sig-vid-tanken-pa-mosk

   Idag är twingly länken borta från Skånskan.se under artikeln om Melinders tyckande. Är det bara jag som får tekniskt fel, eller tog du eller skånskan bort länken?

   Mvh
   Läsare av din blogg

   Radera
  2. Lägg gärna dit länken igen under Melinder länken på Skanskan.se så Eslövsborna får se vilka galna ideer M levererar på löpande band där.

   Radera
 9. Nej, det verkar som att Skånskan insisterar på att ta bort den. Jag har lagt upp den en gång till, och den har nu försvunnit igen. Jag förstår inte varför - det ligger en annan kritisk länk där...

  SvaraRadera
 10. Här finns mer intressant läsning om Melinders Moske tyckande och moderata problem inom M i Eslöv, bland kommentarerna.

  Sorglig läsning...Röstfiskar M eller var där det frågan om...

  Länken här...

  http://tobbesmedieblogg.blogspot.se/2013/01/maste-vanja-sig-vid-tanken-pa-moske.html

  SvaraRadera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 12. Vänja sig vid tanken? Jo, visst har vi religionsfrihet i Sverige MEN vem har sagt att denna frihet innefattar uppförande av byggnader med en arkitektur som hör hemma i mellan-östern? Jag anser att det är att begå en stadsarkitektorisk våldtäkt. Vi har fått lära oss att religionsfrihet innebär att det står var och en fritt att tycka, tänka och utöva sin religion - så länge det inte strider mot lagar och förordningar. Det kan man med fördel göra i vilken lokal som helst. Att uppföra muslimska monument i centrala delar i våra städer är att skicka fel sigaler till omvärlden om vilka värden vi står för i Sverige!
  Jag jobbade många år i perioder i fundamentalist-islamska länder. Gästvänligheten var stor och man blev väl bemött. Men akta dig för vilka regler och traditioner de levde efter. När den arabiska kollegan lämnade hemmet, låste han ytterdörren med fru och barn kvar i huset. Utan sin man eller annan vuxen släkting förvägrades hon lämna hemmet ens för småärenden. En fridag såg jag honom komma i sin pick-up bil. Äldste sonen i framsätet - husrun och en kamel på flaket! Inte den minsta överdrift i detta. Våra kulturer lever med flera hundra års avstånd från varandra och vi

  någonsin

  samhällsform

  gemensam

  en

  i

  lär aldrig

  islamistisk kultur med en västerländsk. Lägger man dessutom till de extrema yttringarna med sharialagar och allt vad det innebär är man otillåtet naiv om man tror att människor med sådant regelverk ska kunna leva sida vid sida med oss utan att det skapar svåra och olösliga konflikter. Vi får vänja oss vid tanken... Eftersom de etablerade demokratiska partierna inte tar sitt ansvar, lägger örat mot rälsen för att förstå vad medborgarna vill i dessa frågor DÅ lär man få vänja sig vid tanken, tanken på att de bruna krafterna får ett starkt fäste i riksdagen. Vad de kan leda till ser vi från historien och 1939. ...och den tanken lär åtminstone aldrig jag vänja mig vid!

  SvaraRadera