tisdag 22 januari 2013

En sanning från Andreas Johansson Heinö
"Få saker har så starkt generellt stöd i Sverige som demokrati och generell välfärd. En förklaring är att Sverige så länge har varit ett väldigt homogent samhälle.
Demokrati och generell välfärd fungerar nämligen bättre i homogena nationer.
Om någon tycker detta låter kontroversiellt kan det tyvärr enbart förklaras av bristande kunskaper. Här är nämligen den samhällsvetenskapliga forskningen så entydig den kan bli.
[...]
Om sambandet mellan demokrati och nationell homogenitet hävdar statsvetare att det är så uppenbart att det inte behöver kommenteras."

Andreas Johansson Heinö är statsvetare vid Göteborgs universitet, och skriver med jämna mellanrum om mångkultur. Han är förstås för ökad mångkultur, annars skulle han knappast publiceras, men hans forskarhederlighet gör att han ibland yttrar rena sanningar.

Till att börja med är det intressant att han slår fast att Sverige länge varit ett homogent land. Vi är ju annars vana vid att höra att Sverige alltid varit mångkulturellt, och därför bör ha en stor invandring från Afrika och Mellanöstern.

Mest intressant är dock att han tveklöst hävdar det som vi alltid gör; nämligen att ett mångkulturellt land blir mer splittrat, och att det i sin tur leder till minskad sammanhållning för ett välfärdssamhälle. Varför förs sådana här positioner aldrig fram? Varför kan vi inte diskutera denna avgörande fråga för vårt lands framtid?

Tack till Avpixlat Newsdesk för Heinös citat

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar