onsdag 2 januari 2013

Gellert Tamas mot sitt UngernGellert Tamas tillhör skrået som kallar sig journalister och författare. Han blev ökänd när han, mot all logik, försvarade fenomenet med de "apatiska flyktingbarnen". Wikipedia skriver:

"Tamas gjorde 2006 ett reportage för SVTs Uppdrag granskning som granskade de statliga utredningar om apatiska flyktingbarn som menar att en av orsakerna till att barnen blir apatiska är att de manipuleras. Reportaget hävdade att bevis för manipulation saknades. Reportaget belönades med Ikaros-priset för årets bästa samhällsreportage. Tamas tv-program fick även kritik - bland annat för journalistisk ohederlighet.
Tamas gav 2009 ut boken De apatiska: Om makt, myter och manipulation. Boken har ifrågasatts av både journalister och personer beskrivna i boken. De anser att skildringen är onyanserad och svartvit, att Tamas utför karaktärsmord på flera personer och att boken innehåller många allvarliga faktafel.
Boken hyllades också av många recensenter. Den har bland annat kallats för "ett av efterkrigstidens viktigaste repor­tage" av Dagens Nyheter och "ett glödande debattinlägg" av Svenska Dagbladet."

I dag inleder Tamas en artikelserie i Aftonbladet han kallar "Extrema Ungern". I Ungern har de senaste åren skett ett nationalistiskt uppvaknande, och landet är därför något av ett hatobjet för vår medieelit. Vem kan då vara bättra att skicka fram än ungerskfödde och garanterat PK Gellert Tamas?

Första delen av serien avhandlar Ungerns kulturliv, och de inskränkningar man anser ha gjorts där.

”Det är alltså den här, ursäkta uttrycket, reaktionäre pajasen, som låter precis som de antisemitiska högerextremisterna i Jobbik, som den ungerska regeringen utser till att ansvara för stora delar av det ungerska konstlivet”, suckar författaren Lajos Parti Nagy, en av Ungerns mer populära författare, när vi träffas i hans lägenhet i norra Budapest. ”Det är inget fel att ge stöd till konservativa kulturarbetare, problemet uppstår när alla pengar hamnar hos en grupp som står regeringen politiskt nära. Då handlar det snarare om en bestraffning av de kulturarbetare som vägrar att gå i regeringens ledband.”

De sista raderna är intressanta. Man vänder sig alltså mot att konservativa kulturarbetare, som står ledningen nära, verkar få allt stöd. Tamas reflekterar överhuvudtaget inte över att samma situation råder i Sverige, men då för vänstern och det politiskt korrekta. Hur snabbt tror ni en kulturarbetare, som kom ut som sverigedemokrat, skulle hamna i kylan?

Förutom ny inriktning på kulturpolitiken, är det två politiska partier som stör det svenska etablissemanget; tidigare liberala Fidesz, och nationalistiska Jobbik. Jobbik är inte Sverigedemokraterna, men personligen känner jag viss sympati för alla nationalistiska partier i Europa som verkar för ett uppvaknande. Därför mottog jag med glädje den senaste opinionsundersökningen från Ungern:


Jag ser med glädje fram emot nästa del i Tamas serie. Jag misstänker att den kommer att behöva bemötas.13 kommentarer:

 1. Gellert Tamas kan bäst beskrivas som "hazaáruló". Vidrigt när Expo, DN, Aftonbladet, Expressen och "kända ungrare i exil" skriver lögner om Orbán och läget i Ungern. På senare tid har dessa seriösa tidningar stoppat möjligheten att kommentera deras falska artiklar. Och demokratin är obefintlig i Ungern?

  SvaraRadera
 2. Szia Robert - hogy vagy?
  Ja, censuren gäller ju på alla områden, inte bara angående situationen i Ungern. Å andra sidan har förljugenheten i media nu nått sådana nivåer att många nog tänker att, eftersom Aftonbladet ogillar Ungern, så måste det nog finnas en hel del sunt där.
  Viszlát!

  SvaraRadera
 3. Szia Tobbe, köszönöm jól vagyok! Remélem Te is! Attackerna på och mot Ungern och Orbán är gigantiska och upprörande, i Europa och i Sverige. Nidbilderna av ett Ungern som jämförs med Vitryssland! Och att förrädare som Gellert Tamas sprider en förvrängd bild är störande. Kanske är det som du skriver, att påhoppen blir så stora att gemene man till slut förstår att det är lögner. Viszlát!

  SvaraRadera
 4. Att jämföra Ungern med Vitryssland är ju helt bisarrt, men skarpare än så är inte vår mediekår. Ungern är ett demokratiskt land, med några nya, omtvistade medielagar, medan Vitryssland är en kvarleva från Sovjet, där oliktänkande misshandlas och fängslas.
  OT: Ungerska är ett fascinerande språk, och jag blev ganska hyfsad på det en gång i tiden, när jag hade mycket med landet att göra. Någon sorts höjdpunkt uppnådde jag när jag fick fram "Nagyon finom volt, de sajnos tele vagyok!"... :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahahaha! Det var en viktig mening att kunna i Ungern! :)

   Radera
 5. Men vad tycker ni själva om situationen för ungerska judar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min uppfattning är att det inte på något vis är värre för judar och romer i Ungern än någon annanstans i Europa. Det är helt enkelt i ropet att jaga Ungern med blåslampa när samma problem i samma grad finns i hela Europa. Jag åker till Ungern två gånger per år och har vänner där. Gellert Tamas nidartiklar är upprörande eftersom de bland annat innehåller sakfel och är medvetet vinklade. I mina ögon är Gellert Tamas falsk och populistisk.

   Radera
  2. Låter otroligt att allt du säger skulle vara sant. Jag tror inte på dig när du säger att du åker till Ungern regelbundet. Jag tror du ljuger. Eller också åker du dit, men pratar inte med någon. Eller också ljuger du medvetet om situationen för judar och zätor. Åker själv till Ungern en gång om året eftersom jag har släkt där, och jag blir skrämd över hur snabbt värderingarna hos till synes normala människor har förändrats under de senaste 5 åren. Finns knappt en människa som inte pratar om ungersk storhet, hur förskräckligt mobbade de stackars ungrarna är av hela resten av europa, tjuvaktiga zätor, och judar som köper upp all mark i landet och som medvetet försöker skapa konflikter mellan ungrare och zätor i syfte att skapa inbördeskrig och sen kunna köpa upp ännu mera mark billigt.

   Radera
  3. Anonym: du låter bara paranoid. Glöm inte att ta din medicin i fortsättningen.

   Radera
 6. Eriq: Det jag har hört talas om är den här skandalen kring Jobbik-ledamoten som tydligen ville att judiska medlemmar av parlamentet skulle registreras. Det förkastar jag naturligtvis, liksom all etnisk förföljelse.
  Mer känner jag faktiskt inte till - du får gärna utveckla om du vill. Självklart tycker jag inte att judiska ungrare skall förföljas på något sätt.

  SvaraRadera
 7. och om nagra rysska medborgare skulle sitta i regeringen eller i parlamentet, skulle ni inte veta vem de ar? den ar bara hyckleri.

  SvaraRadera
 8. Ja, frågan är förstås inte helt okomplicerad. Här tycker jag nog att vi bör ha koll på islamisterna, som exempelvis Waberi, i riksdagen.

  SvaraRadera