tisdag 15 januari 2013

"Hummerkniven" till Lisa Bjurwald


 

Aftonbladet Kultur instiftade förra året ett nytt pris - Hummerkniven. Festligt nog är priset döpt efter ett kvarter på Södermalm, där ju de flesta i medieetablissemanget är bosatta.  Hummerkniven "är ett pris till liberaler som vågar vara liberaler". Ja, det måste ju vara en väldigt kontroversiell position bland Stockholms elit.

För 2012 går detta pris, förstås, till Lisa Bjurwald. Aftonbladet berättar:

"Framtidens historiker kommer att säga, att 2012 var året när främlingsfientligheten bröt igenom på alla nivåer. Liberala bastioner som tidigare stått oomkullrunkeliga började plötsligt svikta eller helt rasa ihop.
Så var blev ni av, ljuva liberaler, som pratade om en rimligare värld? Ni fanns ju här alldeles nyss, vart tog ni vägen?
Men vänta nu, vi ser någon där! Mitt på den liberala barrikaden står hon ju: Lisa Bjurwald!
I ett krig med två fronter - en mot högerextremisterna och en mot dem som banaliserar vår tids fascistoida tendenser - står hon okuvlig. När alla andra flyr, måste den som har modet att stanna kvar stå desto stadigare.
Vi ställer oss bredvid. I trots och längtan, drömmer vi om en ny tid."

Nu är det ju knappast särskilt modigt att "stå upp mot högerextremism" i medieetablissemanget, det verkar snarare vara det enda de sysslar med. Bjurwalds kamp går dessutom inte ut på att argumentera för sin liberalism, utan endast att brännmärka och förbjuda sina motståndare.

Kulturredaktionen delar också ut ett "Liffnerstipendium" till Göran Greider, för att han är kommunist, och litteraturpriset till Johannes Anyuru, för att han är svart.

AB om Anyuru
AB om Greider
AB om Bjurwald
Artikel i Fria Tider

11 kommentarer:

  1. Citatet från Aftonbladet var så löjligt att jag trodde att det var ironi eller parodi tills jag såg texten på deras websida.

    SvaraRadera
  2. Haha, Edward, ja, det är svårt att parodisera när verkligheten är så bisarr...

    SvaraRadera
  3. Aftonbladets citat fick mig att tänka på Nazipropaganda från andra världskriget. Kan helt och hållet föreställa mig att liknande skrevs om Hitler.

    SvaraRadera
  4. En klubb för inbördes beundran. Lyssnade på Bjurwald när hon talade om sin bok på P3 Nyheter. I princip sa hon inget annat än att hon inte hittat nåt speciellt om sk hatsajter och att "högerextremisterna" försöker skapa opinion och väljer ut o vinklar fakta. Jaha !? Visa mig en politisk rörelse som inte jobbar så. Reportern mjäkade naturligtvis med och kommentarsfunktionen stängdes snabbt när kritiken växte.

    SvaraRadera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  6. Jag undrar vem som företräder mest näthat egentligen, Bjurwald eller nynazisterna?

    SvaraRadera
  7. Lite musik:

    http://www.youtube.com/watch?v=h2mDW4xw8T8

    /Magnus

    SvaraRadera
  8. Haha, Magnus - jag hann faktiskt besöka DDR -89, ett par månader innan det föll, och köpte då en FDJ-skorta...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Från andra ändan, jag var faktiskt i DDR bara en vecka innan Muren började byggas...
      Allt helt öppet och skillnaden var mest hur olika sura (och samvetsgranna) poliserna var på öst- resp västsidan..
      Förutom förstås, att på västsidan byggde man nya hus och städade upp, på östsidan kunde man fortfarande plocka kulor ur husväggarna på många ruiner....

      Radera
  9. Hoppas du har den kvar den är nog värdefull i vissa kretsar. Själv var jag i Bukarest -89, härliga tider...

    SvaraRadera
  10. I Bukarest var jag ett antal år efter Ceausescus död, och besökte då bland annat hans "Folkets Hus" - fascinerande...

    SvaraRadera