måndag 7 januari 2013

Jusek om invandrade akademiker




Jusek är ett fackförbund för jurister, ekonomer, systemvetare, personalvetare och samhällsvetare. Idag skriver två av deras företrädare i Aftonbladet om hur de menar att man kan få invandrare med akademikerkompetens i arbete.

Egentligen är det inget större fel på deras förslag, men jag har några invändningar. Till att börja med är deras utgångspunkt felaktig, då de satt rubriken "Så får vi invandrade akademiker i jobb". Vi måste alla skaffa våra egna jobb, och det är inte någon annans ansvar att "få en i jobb".

Av någon anledning inleder de med floskler värdiga Erik Ullenhag:

"Invandringen till Sverige har berikat vårt land. Vi får nya kunskaper, impulser och ett globalt kontaktnät som gynnar oss alla."

Att våra nakna politiker uttrycker sig så här är inte så märkligt, de har ingenting annat att komma med. Om Jusek velat föra en seriös debatt och komma med konkreta förslag, är det olyckligt att ta med ett sådant här stycke, som omedelbart minskar seriositeten.

"Vår slutsats är enkel: det finns ingen anledning för Sverige att prenumerera på bottenplaceringen i den europeiska integrationsligan."

Ja, det var en mycket enkel slutsats. I själva verket finns det en anledning till att vi ligger i botten när det gäller integration; nämligen en invandringsvolym som vida överstiger andra jämförbara länder. Vi tar för närvarande emot tiotusentals flykting- och anhöriginvandrare från länder som Somalia, Syrien och Afghanistan. Denna volym kan inte absorberas med några matchningsåtgärder.

Juseks konkreta förslag är:

  • Individanpassad och intensiv svenskutbildning.
  • Bättre tillgång till professionella nätverk.
  • Ett nationellt system för ­validering av akademiska kunskaper.
  • Fler kompletterande utbildningar på högskole­nivå
Dessa åtgärder kan säkert vara fruktsamma i några fall. För Sverige i stort är nyttan troligen marginell eller närmast obefintlig. Som Jusek säkert är medvetna om är arbetsmarknaden lite hårdare än så, och det råder ingen brist på deras yrkesgrupper i Sverige. Att kunna tala utmärkt svenska brukar också vara en förutsättning för en anställning i dessa yrken. För mig själv skulle det vara mycket svårt att få en anställning inom mitt akademiska fält i exempelvis Italien, utan att kunna perfekt italienska.

Slutligen, för att lyfta blicken över Juseks artikel, så är Sveriges största problem inte att utländska akademiker inte får arbete här, utan att dagens invandrargrupper ofta har mycket låg eller obefintlig utbildning, och i vissa fall till och med är analfabeter. Dessa människor kommer aldrig att komma in på den svenska arbetsmarknaden, utan kommer att vara hänvisade till bidrag livet ut. Det är den enorma volymen, och det avlägsna kulturella ursprunget, som omöjliggör en fungerande integration. 2012 utfärdades 111 000 uppehållstillstånd, nästa år kommer tiotusentals nya, och följande år ytterligare tiotusentals.



4 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Tack själv Mikael! Det är trevligt med lite positiv återkoppling, och att få veta att det finns uppskattande läsare därute!
    Jag tror, som sagt, att deras punkter säkert skulle ha relevans om vi tog emot ett par tusen akademiker varje år - det skulle rentav faktiskt kunna bli denna tillgång vi hör talas om. Men den enorma volymen vi nu ser, dessutom med ofta mycket låg utbildning, finns det ingen politik i världen som kan hantera.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, och det blir långsamt fler och fler politiker som påpekar detta. Men vad f-n kan de göra så inmålade i ett hörn som man ordnat det för sig. Var det någon som på allvar trodde att med horder av villiga händer att jobba för minimilön (och subventionerat 80% som instegsjobb) skulle ge många fler jobb som tidigare automatiserats eller rationaliserats bort?

      Uppenbarligen. Och lika uppenbart är att man hade fel, så vad tänker de göra åt det? Det finns mycket enkla lösningar som går ut på att minska Sveriges attraktionskraft för 'icke-önskvärda' ...

      Radera
    2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera