torsdag 3 januari 2013

Mångkulturens kostnader



Den årliga kostnaden för att ta emot flyktingar omges med stort hemlighetsmakeri. Det finns emellertid lite olika beräkningar som visar att en summa på runt 100 miljarder verkar sannolik. Det är enormt mycket pengar, som många svenskar nog hellre skulle lägga på sjukvård eller skola.

Det finns dock ytterligare kostnadsposter som inte omfattas av denna summa, till exempel samhällets kostnader för polis, domstolar och fängelser. Ledarsidan i dagens GP tar upp detta, och utgår från gängkriminaliteten i Södertälje.

"Hur kostsam våldsbrottsligheten är för samhället aktualiserades förra året med mastodonträttegången mot det kriminella nätverket i Södertälje. Bara rättegångskostnaderna uppgick till 200 miljoner kronor."

"En misshandel som leder till invaliditet kostar genomsnittligt 50 miljoner kronor. Då ingår rättsväsende, rehabilitering och inkomstbortfall. Staten, via Försäkringskassan, landstingen, och kommunerna får betala. Då har inte kostnaderna för kriminalvård för den skyldige inräknats. En heltidskriminell fram till att han fyllt 40 kan kosta 80 miljoner kronor. För ett större gäng som håller på i 20 år kan det röra sig om uppåt en miljard kronor. Mot dessa enorma kostnader ska alltså sättas samhällets mycket blyga insatser för att förebygga kriminalitet."

Slutligen vill jag också återigen hävda att de värsta konsekvenserna av massinvandringen inte kan mätas i kronor och ören. De handlar om ett otryggare och mer splittrat samhälle, med inslag av islam, klankultur och hederskultur.

Artikel i Fria Tider
Rån i Södertälje
Fria Tider om Södertäljerån



3 kommentarer:

  1. Och du tror på allvar att det är invandringen som skapar brottslighet? Trots att du just har läst en ledarsida som konstaterar att problemet är felprioriterade samhällsinsatser.

    SvaraRadera
  2. Ja, man får tänka själv också. Självklart säger en ledarsida att det är felprioriteringar, för få fritidsgårdar osv. Nu handlade ju detta dessutom om gängkriminaliteten i Södertälje, så där kan väl inte ens du hävda att det inte skulle vara kopplat till invandringen?

    SvaraRadera
  3. Svar till dimsynt 23:52

    En ledare skrivs för att föra fram sin egen agenda. Använd det som jag hoppas du har mellan öronen och gnugga ögonen det verkar behövas.

    SvaraRadera