onsdag 23 januari 2013

Medborgare kommenterar Riksdag och Departement
Sidan Riksdag & Departement skriver om vad som avhandlas inom dessa två sfärer. Artiklarna har också kommentarsfält, där alltså vanliga medborgare kan lämna synpunkter på vad som händer och beslutas i landet. Det är väl ytterst demokratiskt att vanliga människor både kan ta del av, och kommentera beslut, som berör dem? Nej, som vi vet är det inte riktigt så enkelt i Sverige.

 
Karl-Gustav Köhler, som kallar sig journalist och dramatiker, har nämligen noterat att det dyker upp väldigt många kommentarer som är kritiska till invandringspolitiken. Han har tidigare attackerat TT för att förmedla nyheter som riskerar att ge en negativ bild av somalier, och nu är det R&Ds tur att få en släng av sleven.

På Newsmill ondgör han sig över yttrandefriheten på hemsidan:

"Oväntat ställer sej riksdagens egen nättidning  Riksdag&Departement till hatsajternas förfogande. Gå in på hemsidan www.rod.se, klicka på fliken MIGRATION, sök artiklar.  Jag gjorde det och hade väntat mej torr, korrekt information i ämnet. Istället blåser nättidningen under somaliaskräcken. Notiserna verkar ihopkrafsade i enda syfte att lämna fältet öppet för kommentarer. Jag hittade upp till 27 SD-inspirerade kommentarer på en notis."

Köhler hade alltså väntat sig "korrekt" information, men blev istället serverad verklighet, och inte minst vanliga människors åsikter. Han hittade upp till 27 "SD-inspirerade" kommentarer på en notis! Nu är det nog mer troligt att människor valt att utrycka vad de faktiskt tycker, snarare än att inspireras av just SD, men om man som Köhler väntat sig att enbart få sina egna åsikter bekräftade, kan det förstås bli en traumatisk upplevelse.

Köhler störs dock inte bara av kommentarerna, utan även av de faktiska nyheterna på sidan. Han nämner ett antal rubriker han helst inte hade velat se:

SD vill spara än mer på invandring
Rekordstor invandring till Sverige
S nobbar skärpt krav på försörjning vid invandring
Kraftig ökning av asylsökande nästa år
Över 9 miljarder till migration
Tillfällig lagändring för somalier
Illegala får tillgång till välfärden
Ökat förtroende för SD men inte bland kvinnor
Sverige tar emot flest somalier i Europa
Ensamkommande kan kosta 16 000 per dygn
Partierna måste bekämpa rasismen mer aktivt

Detta är alltså redogörelser för vad som skett och beslutats i departement och riksdag, men Köhler har invändningar mot var och en av dessa rubriker. Det är nog ingen vild gissning att han helst skulle sett att både kommentarer och faktiska redogörelser gallrats.

Idag går så Mattias Croneborg, chefredaktör och ansvarig utgivare och Ralph Hermansson, reporter på Riksdag & Departement, i svaromål på Newsmill.

Deras inlägg är ett helt logiskt svar på Köhlers behov av att kontrollera verkligheten:

"Karl-Gustav Köhler undrar varför Riksdag & Departement skriver att 24 000 personer sökte asyl i Sverige år 2009. Svaret på frågan är att Riksdag & Departement skriver om det mesta som kommer från just riksdagen och departementen. Däribland, som i det här fallet, skrivelser som riksdagen har behandlat. Övriga artiklar som att invandringen till Sverige är rekordstor, att de framtida uppskattningarna på hur stor den kommer att bli varierar eller att 9 miljarder förs över till politikområdet migration är fakta. Som inte sällan är hämtad ur handlingar från riksdagen, regeringen eller statliga myndigheter."

De båda fortsätter sedan med fler exempel för att förklara varför vissa nyheter förmedlas. När det gäller kommentarerna börjar de däremot sväva iväg mot mer politiskt korrekta fantasier:

"Många kommentarer inom områdena migration och integration är främlingsfientliga, eller starkt kritiska till invandring och all politik som innebär att människor från andra länder kommer till Sverige. En minoritet argumenterar emot detta. Detta är ett problem eftersom det ger sken av en fördelning i opinionen som inte är sann."

Dessa herrar vet alltså att väldigt få är kritiska mot invandringspolitiken, men att de av någon anledning råkar verka vara fler på just deras sida. I själva verket tycker 75% av väljarna att SD har den bästa invandringspolitiken, så kommentarerna kanske helt enkelt speglar opinionen, vare sig ni vill det eller ej?

Sedan kommer stycket som kanske kan lugna Köhler något:

"Vi har också successivt begränsat möjligheterna till att tycka helt fritt. Det är mycket möjligt att vi nödgas begränsa kommentarsmöjligheterna ytterligare framöver."

Ja, när verkligheten blir besvärlig kan man åtminstone strypa debatten om den. Detta svar borde även göra Lisa Bjurwald belåten.
8 kommentarer:

 1. Obehagliga nyheter som vanligt.
  Men tack ändå.

  /Magnus

  SvaraRadera
 2. Tobbes Medieblogg23 januari 2013 22:32

  Jo, Magnus, eftersom jag här adresserar det som är fel i samhället kan det ju bli lite mörkt. Bortsett från opinionsundersökningarna då.. ;-)

  SvaraRadera
 3. Jag läste densamma artikel på Newsmill av Karl-Gustav Köhler och häpnade över hans helt öppet anti-demokratiska inställning som han dessvärre delar med alltför många journalister - och politiker - i Sverige som ondgör sig över kommentarer om de visar minsta lilla sympati mot SD.
  De har möjligen aldrig tänkt tanken att människor som "tagit steget" att rösta på SD inte gjort det helt lättvindligt utan det har gjort först efter att man har satt sig in i olika politiska spörsmål och undersökt hur verkligheten faktiskt ser ut bak medias uppolerade och förljugna rubriker och inslag.
  När man väl har gjort det, så blir man förutom enormt upprörd över lögnerna och bedrägeriet inom just det migrationsindustriella komplexet eftersom det har djupgående och irreversibla konsekvenser för hela samhället, även mer politiskt intresserad och aktiv. Om så blott som internetkommentator då de flesta av oss förutom att vi har vanliga jobb att sköta. Att flertalet dessutom är anonyma är just därför att vi har jobb som vi vill behålla och sköta.
  Min slutsats är således att SD-väljare generellt är politiskt mer informerade och aktiva än gemene väljare i allmänhet. I och med den negativa attityden mot SD så förbehåller vi oss rätten att vara anonyma varför endast siter med kommentarsmöjligheter återstår för oss att framföra våra åsikter. Något som borde anses som en självklarhet för medborgare att fritt kunna göra i en verklig och levande demokrati.

  SvaraRadera
 4. Japp - instämmer helt i din kommentar.

  SvaraRadera
 5. Denne Köhler och RoD borde påminnas om den gamla sanningen att "yttrandefriheten kan aldrig begränsas - bara förloras"!

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Det var det värsta vad det gick fort i så fall! Var de så känsliga för vad denne gamle Köhler tyckte? Vi är ju trots allt några stycken som skulle vilja ha kvar kommentarsmöjligheten...

  SvaraRadera
 8. Hej,
  Är du en affärsman eller kvinna? Är du i någon finansiell stress eller behöver du pengar för att starta ett eget företag? Behöver du lån för att betala din skuld eller betala av dina räkningar? Har du en låg kredit värdering och du har svårt att få ett lån från lokala banker och andra finansiella institut? Jag vill informera er om att vi erbjuder lån till låg ränta på 2%, om intresse att få ett lån från oss, kontakta oss via :::::: email:

  odumainvestment@hotmail.com

  PREFIX {MR., MRS., MS., DR., Osv.}
  1) DITT NAMN ...................
  2) DITT LAND ................
  3) ditt yrke .............
  4) ditt civilstånd ......... ...
  5) TELEFONNUMMER ............... ....
  6) månadsinkomst ............ ....
  7) ADRESS .....................
  8) SYFTET MED LÅNE .............
  9) lån begäran ................
  10) TELEFON ..................
  11) lånevillkor och VARAKTIGHET ....

  Vårt företag utskick kontakt box är
  odumainvestment@hotmail.com

  SvaraRadera