onsdag 23 januari 2013

Ica-handlaren och Oisin


Ica-handlaren Bo Oskarsson utanför sin butik.

I helgen lade ICA-handlaren Bo Oskarsson från jämtländska Kaxå upp en hälsning på Facebook. Den var riktad till de syriska familjer som nu skall komma till orten. För detta hyllades han förstås stort i media, men en motreaktion lät inte heller vänta på sig. Enligt media fylldes hans Facebook-sida snabbt med hatiska kommentarer och han har nu varit tvungen att stänga den.

Låt oss börja med att fördöma de idioter som riktar hat och rena hot mot denne Ica-handlare. Man kan i och för sig undra vad syftet med denna lilla hälsning var. Eftersom nytillkomna syrier knappast talar svenska, handlar det antingen om lite marknadsföring, eller ett litet poserande med sin egen godhet. Oavsett vilket, var handlingen i sig ganska oförarglig och vänlig, och knappast något som behöver generera ilska.

Jag tror ilskan framför allt består av den redan uppdämda ilskan kring landets invandringspolitik och hur den skildras i media. När då denne Oskarsson hyllas i media för en meningslös gest, väller den ständigt närvarande frustrationen upp igen. Denna ilska är egentligen riktad mot media, som återigen utnyttjat ett tillfälle att indoktrinera medborgarna, och Bo Oskarsson blev ett tämligen oskyldigt offer. Han säger också själv:

"Hälsningen var inget ställningstagande i flyktingdebatten. Jag förstår inte hur det här kunde bli så stort."

Ytterligare irritation väckte Oskarssons beslut att fylla butiken med arabiska varor och halal-kött. Även detta ett mindre tilltag, men del av ett mönster där svenskar får maka på sig för Mellanöstern, vilket återigen väcker en uppdämd frustration, som är större än vad som kan tyckas motiverat för den enskilda händelsen.Idag är det då dags för allas vår Oisin Cantwell att dra nytta av händelsen. Naturligtvis angrips Sverigedemokraterna, som inte har det minsta med händelsen att göra:

"Den här typen av attacker, riktade mot andra än åsiktsmaskiner, tycks bli vanligare. I förra veckan var det handläggare på Ungdomsstyrelsen som hotades efter att ha nekat Sverigedemokraternas ungdomsförbund bidrag (en kampanj som för övrigt inleddes sedan SD-riksdagsmannen Thoralf Alfsson på sin blogg kommenderat ut "fotsoldaterna"). Nästa vecka dyker ett nytt offer upp."

Till att börja med har Ungdomsstyrelsen fattat ett felaktigt och politiskt beslut, vilket de skall ha all kritik för. Med rena lögner har de nekat SDU bidrag, trots att de glatt betalat ut till exempelvis islamistiska föreningar.
Och återigen, vilket Oisin troligen vet, har inte Thoralf kommenderat ut några fotsoldater, utan endast ironiserat över ett inlägg av Oisins kollega Åsa Linderborg.

Att sedan Oisin kallar fria medier för "nätets kloaker" som "förgiftar det offentliga samtalet" säger det mesta om hans syn på demokrati och yttrandefrihet.
7 kommentarer:

 1. Det är väl snarare så att man känner en viss medkänsla denne naiva ICA-handlare som antagligen lever i föreställningen att verkligheten är såsom svensk media försöker förmedlar till sina läsare.
  Han borde kanske ta lärdom av sin ICA-kollega i Glava där både mackägaren och ICA-handlaren nu hotar att lägga ner sina verksamheter om inte migrationsverket tar sitt ansvar. Så ser den verkliga verkligheten ut - den som media försöker mörka till varje pris.

  "Macken och Ica kan läggas ner
  GLAVA: Om inte Migrationsverket tar ansvar

  Om inte Migrationsverket tar ansvar för de asylsökandes dagliga problem läggs bensinmacken och Ica i Glava ner.
  – Kundunderlaget har minskat och vi jobbar gratis med att hjälpa folk."
  http://www.nwt.se/arvika/article1237722.ece?service=refresh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lokalbefolkningen i Glava Arvika (139 st 2010 enl Wikipedia) är tydligen "rasister"

   Radera
 2. Offerdal blir kanske Jämmerdal?
  Känner viss sympati med karln men att det ska bli en"världsnyhet" känns lite överdrivet.

  /Magnus

  SvaraRadera
 3. Jo, att det blir en nyhet beror väl på att det är underbart för media dubbelt upp; först nyheten om hur välkomna flyktingar är, sedan då en uppföljare om näthatet...

  SvaraRadera
 4. Jo, dock tror jag att fler och fler tittar in på "hatsidorna" för att kolla om allt verkligen stämmer. Motsatt effekt igen alltså;)

  /Magnus

  SvaraRadera
 5. Ta mig tusan vilken pro-näthat-kampanj detta är för Aftonbladet.

  SvaraRadera
 6. Nu har det ju gått ett tag sen detta hände. Jag är nyfiken på hur det lokala pratet är nu, när allt har lagt sig lite. Och hur gick det för ICA-handlaren?

  SvaraRadera