söndag 13 januari 2013

Svensken orolig
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har genomfört en undersökning kring svenskarnas opinion, kallad Opinioner 2012. Den bjuder på några intressanta resultat kring svenskarnas oro:

- 73 procent svarade att de är mycket eller ganska oroade över relationerna mellan den kristna och den muslimska världen. Det kan jämföras med 58 procent 2011.

- 65 procent var mycket eller ganska oroade för utvecklingen i Mellanöstern, jämfört med 53 procent 2011.

- 56 procent var mycket eller ganska oroade för stora flyktingströmmar. En uppgång från 43 procent.

- Mest oroade är svenskarna för organiserad internationell brottslighet, följd av relationen mellan den kristna och muslimska världen och användandet av jordens resurser.

En majoritet av svenskarna oroar sig alltså för frågor som överhuvudtaget inte får ställas i den offentliga debatten. Det är följaktligen föga förvånande att allt fler söker sig till de fria medierna för information och debatt, och att allt fler stöder Sverigedemokraterna, det enda riksdagsparti som på allvar tar upp dessa hot.

I Mellanöstern har dessa konflikter pågått i decennier. Skillnaden är att dessa kulturer och konflikter nu börjar ta allt större plats i Europa.

Artikel i SvD

2 kommentarer:

  1. Det är väl positivt att undersökningen visar att en ökad andel medborgare oroas i alla fall. Det skyndar väl i bästa fall på folks förmåga att se vad orsak och verkan, och kanske fatta beslut därefter. Ja, jag vet, men jag försöker förgäves förhålla mig lite positiv;)

    /Magnus

    SvaraRadera
  2. Ja, absolut, och eftersom det inte tas upp i offentligheten, öppnar det ögonen på allt fler, som inte längre litar på de etablerade medierna.

    SvaraRadera