tisdag 5 februari 2013

Även medieetablissemanget förfäras....förstås.


Aftonbladets helsvenska redaktion oroar sig för
främlingsfientlighet
För ett par dagar sedan inledde Moderaterna sin valkampanj på allvar, då man i ett försök att ta väljare från Sverigedemokraterna, gjorde ett utspel kring invandringens volymer. Detta möttes, som väntat, av protester från skönandar i både deras eget ungdomsförbund och Miljöpartiet.

Idag är det då dags för de ökända krönikörerna i gammelmedia att göra sig hörda.

En som självklart är på hugget är Aftonbladets Anders Lindberg, som bjuder oss på den trötta jämförelsen med Danmark. Historieskrivningen i Sverige är ju att de fina partierna i Danmark anpassade sig till Dansk Folkepartis "främlingsfientliga" retorik, och att detta ledde både till ett otäckare samhälle, samt ökat stöd till Dansk Folkeparti.

"Många liberaler, och även socialdemokrater, började argumentera för att man skulle möta Dansk Folkeparti genom att ”prata mer om invandringens problem”. Genom att bekräfta människors världsbild skulle man få väljarna att stanna hos sina gamla partier och inte byta till Dansk Folkeparti. I praktiken blev det tvärtom.
Klimatet i samhällsdebatten försköts och blev allt råare, allt mer fördomsfull. Men Dansk Folkeparti minskade inte när övriga partier började använda deras retorik."

Det intressanta i de här resonemangen tycker jag är att väljarna förefaller helt ointressanta. Det är, förutom media förstås, de etablerade partierna som räknas, och väljarna är på sin höjd en irriterande, obildad massa. Skulle det inte kunna vara så att väljarna faktiskt uppfattar invandringen som en viktig fråga, oavsett vad det lite finare etablissemanget ger för signaler?

"Det var så här det började i Danmark. Men när demokratiska partier tar upp rasisternas argument och verklighetsbeskrivning är det rasisterna som vinner. Oavsett vad Moderaternas partistrateger tänker sig.
Danmark har i dag en flykting- och invandringspolitik som väl egentligen bara hyllas av Sverigedemokraterna och andra rasistiska partier. Landet har blivit kritiserat av Europarådet och många har lämnat landet för att bosätta sig i Sverige.
Vill vi som land verkligen prova den vägen?
Vi kan ju inte säga att vi inte vet vart den leder."

Här staplas de osakliga skällsorden; Sverigedemokraterna är tydligen både rasister och icke-demokrater.
Ja, Anders, jag tror vi är väldigt många som vill prova den danska vägen. Vi har nämligen en ganska bestämd uppfattning om vart den svenska vägen leder; till splittring och ett sönderfallande samhälle.

Lindbergs kollega Karin Pettersson vill inte vara sämre. Hon menar att Billströms utspel är ett sätt för Reinfeldt att ta uppmärksamheten från egna misstag:

"Det handlar om att makten går före allt. Och att om priset för en valvinst är att spela främlingsfientliga krafter i händerna – ja, då må det vara hänt.
Vi står nu inför ett nytt läge i svensk politik. Det största regeringspartiet har slutat tro att de kan få ner arbetslösheten och letar i stället syndabockar att peka finger åt.
Regeringen vill prata om invandring i stället för jobben. Hur det gick i Danmark när liberalerna valde den strategin har Anders Lindberg skrivit om här intill."

Man förstår vilken oerhört intern liten ankdamm PK-världen är, när den ene krönikören prisar den andre, som troligen sitter några meter bort och nickar belåtet.

2 kommentarer:

  1. Precis, väljarföraktet är stort. Det är inte förrän Moderaterna får höra av sina egna proffspolitiker på kommunnivå som de uppfattar att det finns en väljaropinion mot massinvandring.

    SvaraRadera
  2. -Har Anders Lindberg här intill skrivit om, menar hon förstås.

    SvaraRadera