måndag 25 februari 2013

Centrum mot rasism i farten igen
Centrum Mot Rasism har gjort sig känt för sin kamp mot en glass, ett kvartersnamn i Karlstad, samt en del märkligheter i ekonomin. Efter diskussionen om polisens jakt på illegala i tunnelbanan, ser nu den statsunderstödda organisationen en möjlighet att synas igen. Eftersom de reagerar efter alla andra, får man anta att de inte själva stött på någon rasism i tunnelbanan, utan helt enkelt hänger på drevet.

Organisationens ordförande Mariam Osman Sherifay skriver på Newsmill:

"Hur kan det komma sig att svenska medborgare tvingas bära med sig pass när de åker pendeltåg eller tunnelbana. Hur kan polisen tillåtas använda rasprofilering, som dragit på sig så hård kritik och hur kan vi förhindra att rasistiska metoder tillämpas i framtiden av polismyndigheten?"

I verkligheten, där vi andra lever, är det olagligt för polisen att begära legitimation på grund av etnicitet. Det är även olagligt att åka tunnelbana utan att betala, vilket är varför dessa individer faktiskt stoppas.

"Redan har detta resulterat i att människor som är svenskar av annat ursprung, svenskar med föräldrar från andra länder och utländska medborgare som helt lagligt befinner sig i landet, har misstänliggjorts, och diskriminerats. Vidare har människor som med goda skäl gömmer sig i landet - för att undvika utvisning till tortyr eller dödsstraff tvångsavisats genom denna rasprofilering."
Den sista meningen är fantastisk. I så fall fungerar ju uppenbarligen metoden, så vad är problemet? Inte ens Socialdemokraterna, som Mariam tillhör, vill ha helt fri invandring, och då måste ju illegala avvisas. Miriams virriga resonemang spårar sedan ur lite till:

"Denna kritik drabbar naturligtvis även Reva-projektet, som redan genom sitt namn - Rättssäkert och effektivt verkställighetsarbete – hånar de som på detta vis grips och utvisas genom rasprofilering; exempelvis nioåriga Hinok som är född och uppväxt i Sverige. Men som nu ska utvisas till ett land han aldrig varit i."

Nu togs ju inte denne Hinok i någon kontroll i tunnelbanan. Hans föräldrar saknade asylskäl, men lyckades sedan bita sig fast illegalt i landet i nio år, för att först nu utvisas. Det är förstås ett tacksamt fall att ta upp, men det har absolut ingenting med denna fråga att göra.

"Nu hoppas vi att Reva-projektet skrotas omedelbart. Och att en haverikommission tillsätts som svarar på fäljande frågor; vad gick fel i beslutet att påbörja Reva-projektet; hur kan det komma sig att svenska medborgare tvingas bära med sig pass när de åker pendeltåg eller tunnelbana (vi har ju ännu inga passlagar som i Sydafrika under apartheid)."

Eftersom Miriam är svart, måste hon förstås jämföra med Sydafrika, istället för Nazityskland, vilket annars är den etablerade referensen. I själva verket finns det flera länder där man måste bära med sig identitetshandlingar, bland annat i Nederländerna, där jag själv tvingades betala Eur 60 för att jag lämnat papperen hemma. Jag klagade då inte över att det skulle ha skett någon germansk rasprofilering, eftersom lagen faktiskt är till för att följas.

Relaterad artikel i Fria Tider

1 kommentar:

  1. Det borde egentligen räcka med att konstatera att utgångspunkten för hennes artikel är fel: inte ens nordiska medborgare behöver pass för att vistas i landet (Utlänningslagen 2 kap 8 §).

    I praktiken duger det gott med giltig legitimationshandling som körkort eller Bank-ID, vilket de flesta bär med sig. Men inte ens det är ett tvång. Kan dock vara praktiskt, om man tänker begå någon form av ordningsförbrytelse, t ex fortkörning, då man kan få ett föreläggande på platsen, om man kan legitimera sig.

    Skall man ta ansvaret ett steg längre, är det förstås statens slappa invandringspraktik, som lett till det otrygga samhälle som medborgare och andra som vistas i Sverige kan uppleva på olika sätt. Nu får även vissa invandrare känna på en typ av denna otrygghet.

    SvaraRadera